Volvos trepunktsbälte till klassiskt museum

Volvo PV donerar sitt klassiska trepunktsbälte till ett av världens mest prestigefulla museum. Bältet levereras med säte. Att det inte var den svenske ingenjören Nils...
Annons

Volvo PV donerar sitt klassiska trepunktsbälte till ett av världens mest prestigefulla museum. Bältet levereras med säte.

Att det inte var den svenske ingenjören Nils Bohlin som uppfann trepunktsbältet har vi redan konstaterat här på sajten (läs den den spännande historien här). Volvos bidrag till bilvärldens vilktigaste livräddare var istället att man gjorde trepunktsbältet tillgängligt i serietillverkning. Och det är inte fy skam.

Volvos trepunktsbälte till klassiskt museum

Volvo var först med trepunktsbälte som standard. Det kom i både PV544 och Amazon 1959.

Den första bilen där trepunktsbälten ingick som standard levererades den 13 augusti 1959 – sedan dess har det monterats i miljontals bilar världen över.
Nu doneras ett bälte från en 1961 års Volvo PV 544, med säte till ett av världens mest prestigefyllda och största museum, The Smithsonian National Museum of American History i Washington DC.
Bältet ingår i en större samling från åtta olika givare där varje artikel är en viktig del av 75 års säkerhetsarbete inom bilindustrin.
Volvos medverkan är resultatet av ett långt och engagerat arbete från Volvo Personvagnar i USA som började för två år sedan.
– Trepunktsbältet fyllde 50 år och lyckligtvis planerades just då att visa en samling med innovationer från bilens historia, berättar Dan Johnston, säkerhetskommunikatör på Volvo Cars of North America.
För att acceptera nya föremål i samlingarna krävs en avancerad process där föremålets äkthet kontrolleras. Det bälte som doneras har kontrollerats ner till den förre ägaren och till fabriken som har bekräftat att bilen tillverkades med bälte.
Museet tar emot gåvan vid en ceremoni idag, den 14 juli.
Länk till Smithsonian National Museum of American History:

Annons
Annons
Rulla till toppen