"Ford säljer Volvo i nästa vecka"

Flera källor hävdar att affären mellan Ford och kinesiska Geely är på väg att slutföras. Det officiella övertagandet av Volvo Personvagnar väntas ske i nästa...
Annons

Flera källor hävdar att affären mellan Ford och kinesiska Geely är på väg att slutföras. Det officiella övertagandet av Volvo Personvagnar väntas ske i nästa vecka.

"Ford säljer Volvo i nästa vecka"

Geely köper Volvo Personvagnar och dess grundare Li Shufu tar över posten som styrelseordförande. Shufu kompletteras av forna Volvo-vd:n Hans-Olov Olsson, som även varit rådgivare i förhandlingarna mellan Ford och Geely.

Amerikanska media citerar anonyma källor inom Ford som berättar att Volvo-affären nu är klar. Kinesiska Zhejiang Geely Holding Corporation köper Volvo Personvagnar för 1,8 miljarder dollar, vilket är bara en tredjedel av vad Ford själva betalade 1999.

"Ford säljer Volvo i nästa vecka"

Stephen Odell väntas ersättas av Stefan Jacoby.

Den slutgiltiga affärsuppgörelsen är inte känd i alla sina detaljer men det formella överlämnandet ska ske i nästa vecka, hävdar de anonyma källorna. Därmed har Ford Motor Company sålt av alla de varumärken som man tidigare köpt (Aston Martin, Jaguar, Land Rover samt Volvo) och även avvecklat merparten av sitt ägande i Mazda. Mercury är på väg att läggas ner och kvar finns Lincoln och Ford.

Som vi berättat förut blir Geelys grundare Li Shufu styrelseordförande i Volvo Personvagnar och gamla vd:n Hans-Olof Olsson tar posten som viceordförande. Volvos nuvarande vd Stephen Odell återgår till Ford och tar över posten som styrelseordförande för Ford Europe. Med den posten som språngbräda är sedan Stephen Odell en av de starkaste kandidaterna till att ta över efter koncernchefen Alan Mulally, 65 år, som väntas gå i pension om ett eller två år.

Enligt ännu så länge obekräftade uppgifter blir Stefan Jacoby, VW:s USA-chef, ny vd för Volvo Personvagnar.

Representanter för Ford och Geely har inte velat bekräfta eller kommentera uppgifterna om Volvo-försäljningen.

Annons
Annons
Rulla till toppen