Geely bygger Volvo-fabrik utanför Shanghai

Enligt kinesiska affärstidningar har Geely fått det formella tillståndet att bygga en Volvo-fabrik i Jiading, utanför Shanghai, med en kapacitet på 300.000 bilar per år....
Annons

Enligt kinesiska affärstidningar har Geely fått det formella tillståndet att bygga en Volvo-fabrik i Jiading, utanför Shanghai, med en kapacitet på 300.000 bilar per år. Platsen ska även bli FoU-centrum och Volvos högkvarter i Kina.

Geely bygger Volvo-fabrik utanför Shanghai

Volvo tillverkar redan två modeller i Kina, däribland den förlängda S80L. Klicka på bilden för att läsa testet av bilen, utfört av vår kollega Zhang Yong på kinesiska auto motor & sport.

Enligt kinesiska nyhetssajten "Oriental Morning Post" har den centrala myndigheten "National Development and Reform Commission" (NDRC) godkänt Geelys planer att bygga en Volvo-fabrik i Jiading Industrial Zone utanför Shanghai. Planerna har varit kända en tid och med det formella godkännandet på plats finns det inte längre några hinder för att sätta igång bygget.

Produktionen är tänkt att starta under den andra halvan av 2012 och kapaciteten sägs uppgå till 300.000 bilar per år. Fabriksområdet omfattar en yta på 800.000 kvadratmeter och på ett intilliggande område på 200.000 kvadratmeter ska det även rymmas lokaler för Volvos huvudkontor i Kina, inköpsavdelning, FoU-centrum (forskning och utveckling) samt ett museum.

Enligt "Oriental Morning Post" ska fabriken i Jiading producera modellerna C30 och V70, vilket kan tyckas något underligt då kineser i allmänhet föredrar sedanmodeller. C30 kan möjligen förklaras med att den går mot ett generationsskifte om två år och då kan de gamla verktygen få en fortsättning i Kina. På samma sätt skulle S40 kunna få ett förlängt liv i Kina men den tillverkas redan i den gemensamma Chongqing-fabriken som Volvo delar med Ford och Mazda. I Chongqing tillverkas även den förlängda, kinesiska specialmodellen S80L.

Några officiella uppgifter från Geely eller Volvo finns inte ännu, i skrivande stund. Enligt de kinesiska sajterna ska placeringen av fabriken vara ett resultat av att affärsregionen Jiading Industrial Zone stöttade Geely med en miljard yuan (ungefär lika mycket i kronor) inför köpet av Volvo Personvagnar, mot att man då fick fabriksetableringen till sin region.

Annons
Annons
Rulla till toppen