Infiniti bekräftar elbil från 2013

Nissans lyxmärke Infiniti har hittills profilerat sig med en sportig image för alla modeller och därmed borde det vara en utmaning att skapa en rent...
Annons

Nissans lyxmärke Infiniti har hittills profilerat sig med en sportig image för alla modeller och därmed borde det vara en utmaning att skapa en rent eldriven Infiniti. Men en sådan står i alla fall på Parissalongen.

Infiniti bekräftar elbil från 2013

Infiniti har släppt den här skissen av den kommande ebilen som trots många gemensamma komponenter med Nissan Leaf, får helt egen Infiniti-karaktär.

Eldrivna bilar förknippas främst med miljövänlighet och i några få undantagsfall med sportig image. Men på Parissalongen ska Nissans lyxdivision Infiniti visa att en femsitisig lyxmodell mycket väl kan leverera "inspired performance" samtidigt som den är helt utsläppsfri och miljövänlig.

Att eldrift inte behöver utesluta sportiga prestanda, har hittills visats av både Tesla och Porsche med sina respektive batteridrivna tvåsitsmodeller, som är snabbare än det mesta när det gäller accelerations med stående start.

Det är inte mycket vi hittills fått veta om den elektriska konceptbil som är överraskningen i Infinitis monter på Parissalongen som öppnar på lördag. Jo, det är också officiellt att elbilen ska börja säljas i USA och på en del andra marknader 2013.

Enligt Infinitis vice vd Ben Poore har Infiniti föresatt sig att "utnyttja världens bästa teknik för att minska utsläppen – utan att offra körglädjen".

Ben Poore jämför elbilen med hybridmodellen Infiniti M35h, som nu premiärvisas i sin europeiska version. M35h har en elmotor inbyggd mellan en uppdaterad V6-motor och en helt ny sjustegad automatlåda. Det betyder enligt Infiniti att den femsitsiga familjebilen får "prestanda som en V8 till bränslekostnaden hos en fyrcylindrig motor".

Om den sexcylindriga V-motorn avslöjas att den drivs med bensin och ger cirka 302 hästkrafter. Den kompletteras av en elmotor på 50 kW (cirka 68 hästkrafter) och 270 Nm, som ensam kan driva bilen i hastighet upp till 80 km/h. Några fart-, förbruknings- eller räckviddssiffror uppges ännu inte.

Infiniti M35h för den amerikanska marknaden premiärvisas på Los Angeles Motor Show i november och börjar säljas i USA våren 2011. I Europa lanseras den till modellåret 2012.

Men som vi påpekat tidigare här på sajten, kommer vår redaktion att vara på plats i Paris redan från mitten på veckan för att jaga absolut senaste nytt. Så håll den här sajten uppkopplad om du vill veta vad som händer på årets viktigaste bilutställning i Europa.

Annons
Annons
Rulla till toppen