Nya Mercedes A-klass visas i Shanghai

Den helt nya generationen av Mercedes A-klass närmar sig. Nu har en skiss läckt ut på nätet som bekräftar den grunddesign som vår illustratör redan...
Annons

Den helt nya generationen av Mercedes A-klass närmar sig. Nu har en skiss läckt ut på nätet som bekräftar den grunddesign som vår illustratör redan avslöjat. Envisa rykten säger att nya A-klass ska visas i Shanghai i april.

 

Nya Mercedes A-klass visas i Shanghai

Den här skissen, som utan tvivel visar nya Mercedes A-klass har läckt ut på nätet en månad före bilsalongen i Shanghai, där den nya kompakta generationen väntas stå som konceptbil. Allt talar för att skissen kommer från Mercedes egen designavdelning.

Vi vet sedan länge att nästa generation av Mercedes A- och B-klass blir helt olika sina föregångare. A-klass slopar dubbelgolvet och får en låg, sportig profil. Den ska konkurrera med BMW 1-serie och Audi A1 och A3, och kommer därför även i en cabrioletversion. Också en A-klass preparerad av trimsmedjan AMG finns med i planerna.

Nu har det läckt ut en skiss på nätet som utan tvivel visar nya A-klass, och det ligger nära till hands att misstänka Mercedes själva för läckan. Skissen avslöjar tydligt de designmässiga huvuddrag som första gången visades hos tre miljöbilar med olika elektriska drivlinor på Frankfurtsalongen 2009. Samma grunddesign har sedan bekräftats av vår egen illustratör Schulte, som har god kunskap om den nya A-klassgenerationen.

Även spionbilder av lermodeller har bekräftat huvuddragen i karossformen, med det markanta uppåtvinklade plåtvecket från underkant på det främre till överdelen på det bakre hjulhuset.

Nya Mercedes A-klass visas i Shanghai

Så här anser vår illustratör Schulte att nya A-klass ser ut i tredörrarsversionen, som blir en sportig, coupéliknande bil som tar upp kampen med BMW 1-serie Coupé. Fronten hämtar detaljer från framtidsstudien F800 på Genèvesalongen 2010, vilket också bekräftas av skissen.

 

Nya Mercedes A-klass visas i Shanghai

Det markanta bågvecket i sidan går igen även hos nya B-klass. som dock är en högre och och störra modell, mer lik nuvarande generation. Den här tredörrars A-klassen kommer med stor sannolikhet även i AMG-version, med turbomotor på mer än 300 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

Den bil som skissen visar är den sportiga tredörrarsversionen, som siktar på BMW 1-serie coupé och som sannolikt ligger närmast till att trimmas av AMG när den har lanserats 2013. Det är då mycket möjligt att den också förses med fyrhjulsdrift, i och med att den lösningen finns som alternativ i den helt nya arkitektur som nya A-klass baseras på. Obekräftade uppgifter talar om att AMG-versionen får en tvåliters turbomatad bensinmotor med effekt uppemot 325 hästkrafter.

I och med att Mercedes läckt ut skissen nu är det högst sannolikt att bilen kommer att visas i konceptversion på salongen i Shanghai i Kina om en månad (20-28 april), som envisa rykten gjort gällande en tid nu. Sedan kan vi räkna med den serieklara nya A-klassen 2012, som 2013 års modell.

Förutom den coupéliknande tredörrarsbilen kommer A-klass också med fem dörrar, och lite senare också som cabriolet.

Nya Mercedes A-klass visas i Shanghai

Tre konceptbilar som visade tre olika elektriska drivlinor på Frankfurtsalongen 2009 gav också en tydlig vink om designspråket hos nya generationen A- och B-klass.

Systermodellen B-klass förnyas redan i höst, då den har premiär på Frankfurtsalongen. Den bygger på samma arkitektur som a-klass, men är en större bil, något högbyggd och därmed anpassad för en äldre målgrupp. I B-familjen ingår förutom femdörrarsversionen också en kompakt suv i storlek under GLK, sannolikt kallad GLC samt en fyrdörrars coupé – CLC – som påminner om en krympt CLS.

Det råder inget tvivel om att Audi och BMW får finna sig i skärpt konkurrens från stjärnmärket även i kompaktklassen.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen