Volkswagen deltar i WRC med nya Polo R

World Rally Championship 2013 får tillskott från Tyskland. Volkswagen ställer upp med nya Polo R WRC med 300 hk och fyrhjulsdrift. Och den kommer i...
Annons

World Rally Championship 2013 får tillskott från Tyskland. Volkswagen ställer upp med nya Polo R WRC med 300 hk och fyrhjulsdrift. Och den kommer i gatversion!

Volkswagen deltar i WRC med nya Polo R

Med 300 hk ska Volkswagen ta sig an Mini och de andra deltagarna i 2013 års WRC-säsong. KLICKA FÖR STÖRRE

Som vi berättade i förra veckan satsar Volkswagen på WRC. Volkswagen Polo R WRC avtäcktes på Sardinien, inför Rally d'Italia Sardegna. Med bodykit, stor vinge och fyrhjulsdrift ska den ta sig an WRC 2013.

"Det är exakt två år sedan som nya Polo visades upp för världspressen just på Sardinien och idag är vi stolta över att kunna presentera vår mest spektakulära Polo hittills – Polo R WRC", sa Luca de Meo, marknadsdirektör inom Volkswagen AG.

Volkswagen deltar i WRC med nya Polo R

Motorn blir en turboladdad och direktinsprutad 1,6-litersmotor på hela 300 hk, för att möta de nya reglerna som föreskriver motorer med motorstorlek på högst 1,6 liter, direktinsprutning och turboladdning. Volkswagen hoppas kunna utnyttja kunskaperna från de senaste årens Dakar-rallyn även i WRC-världen.

"Vi kan utnyttja ett erfaret och beprövat team som har gjort ett fantastiskt jobb inom högklassig motorsport under de senaste åren", säger Kris Nissen, chef för Volkswagen Motorsport.

Volkswagen deltar i WRC med nya Polo R

Detta blir inte första gången Volkswagen kör rally. Kenneth Eriksson och kartläsaren Peter Diekmann ställde 1986 upp i grupp A med en Golf GTI 16V – och vann. I 2013 års WRC ska Volkswagen tävla mot Mini, som också är nykomlingar, och mer etablerade tillverkare som Citroën och Ford.

Nu återstår att se hur mycket av tekniken i WRC-bilen som följer med till gatversionen av Volkswagen Polo R. I GTI-version har Polo en 1,4-liters turbofyra på 180 hk och framhjulsdrift. Det är tveksamt om fyrhjulsdriften följer med, av vikt- och kostnadsskäl – även R-versionen av Scirocco är framhjulsdriven.

Volkswagen deltar i WRC med nya Polo R

Volkswagen deltar i WRC med nya Polo R

Annons
Annons
Rulla till toppen