BMW ActiveHybrid 5 blir snabb och snål – eller?

Tidigare i veckan beslutade BMW att lägga ned X6 ActiveHybrid, som tydligen inte sålt som förväntat. Nu lanseras istället en hybridversion av 5-serien med sexcylindrig turbomotor och en elmotor på 55 hästar.
Annons

BMW ActiveHybrid 5 blir snabb och snål – eller?
Exteriört särskiljs ActiveHybrid 5 från resten av 5-serieprogrammet genom emblem på sidorna och mattpolerade avgasutblås. Exteriörfärgen Bluewater metallic och de aerodynamiska 18-tumsfälgarna Streamline finns som tillval.

Audi presenterade sin hybridversion av A6 i juli. Där blir den totala effekten från bensinmotorn och elmotorn 245 hk och förbrukningen stannar på 6,4 l/100 km (vilket motsvarar ett koldioxidutsläpp på 146 g/km).

BMW har valt att bygga en hybridmodell utifrån 535i. Det är första gången som den turboladdade raka sexan på 306 hästkrafter används i en hybridbil. Motorn har vunnit International Engine of the Year-tävlingen två år i rad. Elmotorn har 55 hästar och 210 Nm, och energin lagras i ett litiumjon-batteri i bakluckan. Batteriet har eget kylsystem, och nackdelen med placeringen i bakluckan är att bagagevolymen minskar från 520 till 375 liter.

Totalt ger bensinmotorn kombinerad med elmotorn 340 hästkrafter och 450 Nm, och bilen ska kunna köras på enbart eldrift i farter upp till 60 km/h i fyra kilometer. Precis som i A6 Hybrid används en 8-växlad automatlåda.

BMW ActiveHybrid 5 blir snabb och snål – eller?
ActiveHybrid 5 hämtar mycket teknik från storebror ActiveHybrid 7, men V8:an har bytts ut mot rak sexa.

Förbrukningen ska enligt BMW landa på mellan 6,4 och 7 l/100 km beroende på körstil och däckval, vilket innebär 149–163 g/km. 0–100 km/h går på 5,9 sekunder – precis lika rappt som standardversionen av 535i, men där landar förbrukningen istället på 7,6–7,9 l/100 km. I nuläget är enbart bakhjulsdrift tillgängligt, medan ”vanliga” 535i även finns med xDrive som tillval. Att förbrukningen inte sänks mer kan bero på den ökade vikten som elmotor och batteripaket för med sig. Med tanke på hybridversionens förmodat höga inköpspris lär det dröja länge innan en ”normal” förare kört in en ekonomisk vinst.

Försäljningsstart för ActiveHybrid 5 blir tidigt 2012, och priserna är ännu inte offentliggjorda.

BMW ActiveHybrid 5 blir snabb och snål – eller?
8-växlad automatlåda blir standard. ECO PRO-läget medger så kallat ”seglingsläge”, där bensinmotorn kopplas bort för att spara bränsle.

Smarta tricks sänker förbrukningen

• Ett särskilt ”seglingsläge” (Coasting Mode) innebär att bensinmotorn i princip kopplas bort för att inte slösa energi. Seglingsfunktionen är tillgänglig i farter upp till 160 km/h.
• Litiumjon-batteriet laddas när bilen bromsas eller när ”seglingsläget” är aktivt. Elmotorn kan också ge extra ”boost” vid acceleration.
• Navigationssystemet Professional är standard, och på den stora skärmen kan föraren följa energiflödet precis som i exempelvis Toyota Prius. Även start/stopp-system är förstås standard.

Annons
Annons
Rulla till toppen