Nästa år kommer Jaguars sista bensinare

Jaguar går in i nästa fas och firar över 75 år som tillverkare av sportbilar – här är den sista sportmodellen med bensinmotor.
Annons

Numera är det inga konstigheter att biltillverkare tillkännager sin sista fossilbränsledrivna modell. Vi har börjat vänja oss, minst sagt. Men vissa berör lite mer än andra. Jaguar är ett sådant märke. 

Nu är det dags för Jaguar att lansera sin sista bensindrivna bilmodell: Jaguar F-Type ZP Edition. Den byggs i ett limiterat antal – 150 stycken – tillsammans med den exklusiva anpassningstjänsten SV Bespoke och tillverkas under 2024. 

Specialutgåvan, som markerar slutet på både fossilbränsledrivna bilar samt F-Type som modell, släpps i två versioner med inspiration från två legendariska Jaguar E-Type tävlingsbilar från 1960-talet. 

– Nu när Jaguar tar sig an sin största förändring i märkets historia, till att bli ett modernt och eldrivet lyxmärke från 2025, blir detta ett sista firande för Jaguars arv inom motorsport med förbränningsmotorer, säger Rawdon Glover, vd för Jaguar, enligt deras sajt. 

– F-Type har fångat intresset hos sportbilsförare i över ett årtionde, precis som E-Type gjorde fem årtionden dessförinnan. ZP Edition är ett ultimat sätt att fira detta arv, genom att presentera några lysande heritage-inspirerade samlarutgåvor inklusive Project 7 från 2015 och Heritage 60 Edition från 2020. 

De två kulörerna som erbjuds till Jaguar F-Type ZP Edition heter Oulton Blue Gloss och Crystal Grey Gloss, varav den förstnämnda är en hyllning till Jaguars första tävlingsvinnande E-Type – ”ECD 400”, som kördes av Graham Hill på Oulton Park 1961. Den sistnämnda kulören är en hyllning till bilen som slutade trea i samma tävling, ”BUY 1”, med Roy Salvadori bakom ratten. 

Motorn under huven på den limiterade utgåvan är en kompressormatad V8 på 575 hästar, kopplad till en automatlåda. Ett vridmoment på 700 Nm utlovas och 0–100-tiden är 3,5 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till drygt 300 km/h.

Limiterade Jaguar F-Type ZP Edition säljs dessvärre inte i Sverige. Men drömma kan man ju alltid.   

Annons
Annons
Rulla till toppen