Otippade vinnare i snålkörningsrally

Att köra snålt är inte alltid enkelt. Årets upplaga av en brittisk tävling i ecodriving toppades förstås av flera dieseldrivna småbilar. Men bland vinnarna fanns också en prestanda-Golf – och en australiensisk V8-bjässe...
Annons

Otippade vinnare i snålkörningsrally
Smart Fortwo är snål även vid ”vanlig” körning, men i den brittiska snålkörningstävlingen klarade den sig på 2,8 l/100 km. På tredje plats kom en Skoda Octavia med 3,3 l/100 km!

De tre snålaste

1. Smart Fortwo CDI (2,8 l/100 km)
2. Suzuki Swift 1.3 DDiS (3,3)
3. Skoda Octavia Greenline (3,3)

Ecodriving är högsta mode i bilbranschen, och företag kan numera skicka sina anställda på snålkörningskurs för att minska miljöpåverkan och bränslekostnader. Det gäller att både utnyttja ny teknik (som snåla dieselmotorer och start/stopp-system) och att planera sin körning med god framförhållning. Med lite tur kommer man riktigt långt: i auto motor & sports snålkörningstävling Targa Snålio kom redaktör Thomas Berggren ända till Paris med en Volkswagen Passat Bluemotion – med några liter diesel kvar i tanken!

Brittiska ecodriving-tävlingen ALD Automotive Shell FuelSave MPG Marathon har avgjorts för elfte året i rad, och vinnare blev för tredje året i rad en Smart Fortwo CDI med ex-racingföraren Mick Linford bakom ratten. Ekipaget tog sig 60 mil på drygt 18 liter, vilket betyder en förbrukning på 2,8 l/100 km. 

Otippade vinnare i snålkörningsrally
Vauxhall VXR8 är egentligen en australiensisk Holden med ordentlig V8 på 431 hk. 8,8 l/100 km är en okej bedrift – men att köra en Volkswagen Golf R på 4,4 l/100 km borde inte vara möjligt!

I en annan deltävling skulle deltagarna uppnå en så stor förbättring av förbrukningen som möjligt, jämfört med tillverkarens officiella siffror. Här vann en Vauxhall VXR8, som också säljs som Holden Clubsport. Trots en rejäl V8 under huven blev förbrukningen 8,8 l/100 km, jämfört med den officiella siffran på 13,5 l/100 km. Tvåa blev en Volkswagen Golf R som klarade sig på 4,4 l/100 km!

De som deltagit är några av de bästa snålförarna i världen. Men det övergripande syftet med tävlingen är att öka medvetenheten bland vanliga bilister att några enkla tekniker – till exempel bättre framförhållning, mjuk acceleration och korrekt användning av växlarna – kan leda till betydande besparingar på macken”, säger tävlingschefen Ross Durkin.

Annons
Annons
Rulla till toppen