Nästa Volvo C30 och V30 – första spionbilderna

Kraftigt maskerad, men under plastsköldarna ser du de första bilderna av en ny, femdörrars Volvo V30. Den får sällskap av både en mindre C30 och en högbyggd XC30. Dessutom tar Volvo fram de något större V40 och XC40. Vi har hela listan för Volvos framtida modeller.

Volvo V30 Spy SB-Medien

Det har ryktats om en femdörrars C30 länge och nu är det snart dags. Under plastsköldarna ser du femdörrars V30. Foto: SB-Medien.

Det råder bråda tider hos Volvo just nu. Man arbetar för fullt med sin nya, flexibla plattform SPA (Scalable Platform Architecture) som visades med "Concept You" i Frankfurt. Denna nya plattform bildar grund för en hel mängd nya Volvomodeller och du finner listan för dessa en bit ner på sidan.

Men innan dess gäller det att sjösätta en del av de nya, mindre modeller som påbörjades redan när Volvo ägdes av Ford. De nya bilarna bygger på Fords C1MCA-plattform, samma som Focus. Nya tredörrars Volvo C30 blir förlängd 20 centimeter och får därmed bättre baksäte och rymligare bagage. Den efterlängtade V30 med fem dörrar är den bilen vi ser på de här spionbilderna, gömd under plastsköldar och med en stor kloss över bakluckan som ska dölja takprofilen.

Volvos crossovermodeller har blivit enormt viktiga och även om man kan hävda att det var Subaru och Audi som en gång "uppfann" det här segmentet är det Volvo som varit duktigast på nischa in sig på dessa "skogsmulle-kombi-modeller". Globalt är det XC60 som säljer bäst just nu av alla Volvomodeller och de tidigare så viktiga kombimodellerna har minskat i betydelse, V70 och V50 säljs till exempel inte alls i USA längre.

Volvo V30 Spy SB-Medien

Volvos tekniker har gjort vad de kunnat för att dölja den sluttande takprofilen. Försöker man tänka bort all plast så skulle det kunna vara en kombi med ungefär samma stuk som V60. Inte det rymligaste, kanske, men med en snygg profil. Foto: SB-Medien.

Eftersom Volvos XC-modeller ökat i betydelse gäller det att även erbjuda dessa i det mindre formatet och C30/V30 ska få sällskap av en XC30. De yttre attributen blir rätt diskreta men Volvo XC30 får förhöjd markfrigång och samma sluttande kombiprofil som V30.

Volvo kompletterar dessutom utbudet med helt nya modeller som ska falla in mellan 30- och 60-modellerna. Nya Volvo V40 ska komma under 2014 om våra uppgifter stämmer och den får en längd kring 4,5 meter. V40 följs av en riktig "skogsmulle" i form av XC40 med hasplåtar, plastsköldar, riktig fyrhjulsdrift och kanske även några speciella "terrängversioner".

Volvo V40 och XC40 är de modeller som eventuellt skulle kunna produceras i Nordamerika, kanske i Mexico. Volvo skulle behöva sprida sin produktion för att minska påverkan av olika valutaväxlingar.

Volvo V30 Spy SB-Medien

Vi är lite osäkra på vara de här bilderna är tagna, men vår läsare Edwin hävdar bestämt att det är centrala Amsterdam. Foto: SB-Medien

Ser bra ut, jag tror att Volvo modellprogram kan bli framgångsrikt!
742
126