BILDLÄCKA: Toyota IQ kommer i sportversion

Toyota ska bli roliga att köra – igen! Det var budskapet på bilsalongen i Tokyo. Förutom nya sportbilen GT 86 planeras en GTI-version av minimala citybilen IQ. Nu har ritningarna läckt ut på nätet.
Annons

BILDLÄCKA: Toyota IQ kommer i sportversion
Sportigast bland IQ-modellerna hittills är IQ 130G, som såldes i begränsad upplaga på den japanska marknaden under 2009. Motorn lämnades orörd men chassit styvades upp och sänktes med 30 millimeter. IQ 130G fick även 16-tumsfälgar och ett kjolpaket. Nu ryktas det om en ”IQ GTI” – se patentritningarna nedan.

Något har hänt med Toyota. På bilsalongen i Tokyo visades folksportbilen GT 86 med läcker design och bakhjulsdrift, och mer är på gång.

”Idag verkar det som att ungdomar inte är särskilt intresserade av bilar, och att andra saker är mer intressanta. Som biltillverkare tycker jag det är frustrerande. Därför är vi fast beslutna att göra bilar som ska framkalla känslan ’kul att köra – igen'”, säger chefen för Toyotakoncernen, Akio Toyoda.

De första officiella patentskisserna på en sportigare version av Toyota IQ har läckt ut på nätet. Bilderna publicerades först hos Carscoop och föreställer egentligen modellens amerikanska syskon, Scion IQ, men GTI-versionen lär lanseras även med Toyotamärke i Europa.

Än så länge finns inga uppgifter om motoralternativ, men bilderna visar en uppkäftig grill, en ordentlig diffusor plus takspoiler bak och dubbla avgasutblås – ett på varje sida.

Annons
Annons
Rulla till toppen