Nya Honda Accord – en Mondeo-dödare?

Efter bara fyra år kommer en helt ny generation Honda Accord. Den visas upp i konceptform på Detroitsalongen och får nya motorer med steglös automatlåda. Frågan är: slår den nya Ford Mondeo?
Annons

Hösten 2012 presenterar Honda nionde generationen av Accord, men redan nu visas mellanklassaren upp i konceptform på Detroitsalongen.

Honda Accord Coupe Concept skiljer sig inte radikalt från nuvarande Accord designmässigt, men formerna har uppdaterats med led-strålkastare, modernare front och uppkäftig akter med ett rektangulärt utblås på varje sida.

Konceptbilen på Detroitsalongen är lättare än nuvarande Accord, men inte rymligare – och Honda lovar att köregenskaperna ska förbättras, men ännu finns inga detaljer om fjädring eller styrning. Däremot vet vi att Honda Accord dyker upp i hybridutförande, och senare även som pluginhybrid, för att konkurrera med Ford Fusion och Mondeo.

Nya Honda Accord – en Mondeo-dödare?
Designen på Honda Accord Coupe Concept kan knappast kallas revolutionerande – det skiljer inte mycket mellan konceptet och den nuvarande modellen.

Hybridversionen får enligt Motor Authority en fyrcylindrig bensinmotor på 160 hästar kombinerat med en elmotor. Räckvidden på enbart eldrift blir 2,5 mil. Tre lägen finns att välja på: eldrift, bensindrift och ett kombinerat läge. Batteriet kan laddas antingen i ett vägguttag (på en och en halv timme) eller med hjälp av bromskraftåtervinning.

Det amerikanska motorutbudet består förutom hybridvarianten av en direktinsprutad 2,4-litersmotor på 185 hästar och en 3,5-liters V6 med 280 hästar. I Europa lär Accord få ta del av dieselmotorerna i nyligen lanserade Civic. Enligt branschtidningen Automotive News överväger Honda att kasta ut de manuella lådorna i Accord med fyrcylindrig bensinmotor, och istället erbjuda en steglös CVT-låda.

Honda väljer förmodligen att släppa Accord först i USA, och sedan anpassa modellen för den europeiska marknaden, bland annat med hårdare fjädring. I USA ska Honda Accord konkurrera mot nya Ford Fusion, Hyundai Sonata och Kia Optima. Här i Europa ser vi fram emot 2012 års kanske intressantaste mellanklasstest på länge: nya Ford Mondeo mot Honda Accord!

Annons
Annons
Rulla till toppen