Volkswagen Jetta får hybriddrift

Sedanmodellen som baseras på Volkswagen Golf har aldrig sålt särskilt bra i Sverige, oavsett om den hetat Bora, Jetta eller Vento. Men i november lanseras en hybridvariant baserad på nuvarande Jetta – en konkurrent till Toyota Prius, kanske?
Annons

När Volkswagen lanserar en hybridversion på Jetta består drivlinan av en 1,4-liters turbomotor på 150 hästar och 250 Nm kombinerat med en elmotor. Totalt blir effekten 170 hästar och kraften skickas till framhjulen genom en 7-växlad DSG-låda. Accelerationen till 100 km/h går på nio sekunder och förbrukningen stannar på 5,2 l/100 km. Vikten ökar med drygt 100 kilo jämfört med en konventionell Jetta.

Volkswagen Jetta Hybrid kan bli helt eldriven i upp till två kilometer med en högsta hastighet på 70 km/h och batteriet kan laddas med bromskraftåtervinning. I längre nedförsbackar aktiveras ett så kallat ”seglingsläge” som helt enkelt kopplar ur förbränningsmotorn för att spara bränsle. Volkswagen skryter lite extra om ljudnivån som ska vara lägst i klassen tack vare ljuddämpande vindruta, tjocka sidorutor fram och diskret drivlina.

Volkswagen Jetta får hybriddrift
På utsidan har aerodynamiken förbättrats tack vare ny frontspoiler, bakdiffusor och bakspoiler. Däcken har lågt rullmotstånd och VW-logotypen i fronten är numera blå för att skilja ut hybridmodellen.

Interiören är sig lik vilken annan Volkswagen som helst, men Jetta Hybrid får en särskild hybridmeny i färddatorn där diagram över energiflödet och batterinivå visas. Varvräknaren ersätts med en effektmätare som visar vilket läge bilen står i: Ready (klar att köra), Charge (laddning pågår), Eco (snålkörningsläge), Boost (prestandaläge) eller Off (enbart TSI-motorn är aktiv).

Jetta Hybrid visas just nu på Detroitsalongen, och USA-marknaden verkar också bli viktigast för modellen. Lanseringen drar igång i november.

Volkswagen Jetta får hybriddrift

Jetta Hybrid mot konkurrenterna

Effekt/vrid Förbrukning 0–100 km/h
Volkswagen Jetta Hybrid 170/250 5,2 l/100 km 9 sek
Toyota Prius 99/142 4,0 l/100 km 10,4 sek
Honda Insight 98/166 4,4 l/100 km 12,5 sek
Lexus CT 200h 99/142 3,8 l/100 km 10,3 sek
Annons
Annons
Rulla till toppen