Mercedes A-klass AMG blir starkare än Audi RS3

Nya generationen Mercedes A-klass har inte ens hunnit lanseras förrän ryktena om en AMG-version drar igång. Nya turbomotorn ska ge "mer än 340 hästar".
Annons

Mercedes A-klass AMG blir starkare än Audi RS3
Mercedes visade upp A-klassen i konceptform 2011 och snart är det dags för lansering. AMG-versionen följer i höst och den får åtminstone 340 hästar.

Det är inte alls långt kvar innan Mercedes lyfter på täcket och visar upp en helt ny generation A-klass. De första bilderna på nykomlingen publicerade vi i januari. Men ryktesspridningen om AMG-versionen har redan satt igång.

Mercedes A-klass AMG blir starkare än Audi RS3
Snart slagen på fingrarna?

Mercedes A25 AMG får enligt Autocar en fyrcylindrig turbomotor som utvecklats hos Mercedes High Performance Engine-avdelning i engelska Brixworth. Effekten ska ligga på åtminstone 340 hästar, och modellen blir alltså en direkt konkurrent till Audi RS3 Sportback som har en femcylindrig motor på just 340 hästar. Mercedes slår också BMW med nya M135i som får en turbosexa på drygt 320 hästar.

Målet med ”minst 340 hästar” har satts av AMG-chefen Ola Källenius, som tidigare var chef för HPE-enheten. Effekten är hög för att komma från en 2,0-litersmotor. Motorn får både direktinsprutning och twin scroll-turbo. Den nya motorn kommer också dyka upp i CLC-modellen, som blir en slags CLS-variant av C-klassen.

Premiär för Mercedes A-klass blir på Genèvesalongen i mars, men AMG-versionen dröjer till Parissalongen i höst.

Annons
Annons
Rulla till toppen