Seat Toledo Concept – riktiga bilen?

På Genèvesalongen ska vi få se Seat Toledo Concept, en modell som hamnar i serieproduktion redan i slutet av det här året. Som vi ser är nya Toledo ett dramatiskt avsteg från ”gamla” modellen och bär likhet med vissa andra modeller. Är det en Octavia, eller Jetta, eller vadå?
Annons

Seat Toledo Concept – riktiga bilen?
Seat kallar Toledo för ”koncept” men som vi ser är detta en näst intill produktionsfärdig bil. Mot slutet av året lär nya Toledo rulla ut till handlarna. Är den nya karossformen ett lyft? Vad tycker du? KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Första och andra generationen av Seat Toledo var ganska konventionella modeller i C-segmentet. Men med tredje generationen Seat Toledo kom något helt nytt, en högbyggd modell med tydliga drag av den större systerbilen Altea. Nästan som en MPV (liten familjebuss), om man så vill.

Uppenbarligen var Seat inte riktigt nöjda med Toledo och på Genèvesalongen ska vi få se en efterträdare som går tillbaka till ursprunget. Seat Toledo Concept är 4.480 millimeter lång, vilket är 165 millimeter längre än nuvarande Toledo. Karossformen är snarlik en sedan men bakluckan är fullt öppningsbar som en kombikupé.

Seat Toledo Concept – riktiga bilen?
Nya Seat Toledo blir 448 centimeter lång, alltså en ganska ”stor” bil i C-segmentet – eller ”Golf-klass” som vi brukar säga. Bagageutrymmet ska vara stort med en volym på minst 500 liter och även om bilen ser ut som en sedan är det en femdörrars halvkombi med stor baklucka. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Apropå karossformen så tycker vi oss se tydliga släktdrag med andra modeller inom VW Group. VW Jetta och Skoda Octavia verkar ha tjänat som inspirationskälla men Seat Toledo sägs vara baserad på ”AO-plus-plattformen” som används på vissa marknader.

Motorer och transmissioner blir de senaste från VW Group och nya Seat Toledo ska få en ”släkting” i form av Skoda Rapid – som vi fick en föraning om i konceptbilen Skoda MissionL. Även Seat Toledo fick vi ett smakprov av i höstas när Seat visade upp konceptet IBL på Frankfurtsalongen.

Nya Seat Toledo är ett ”koncept” men seriemodellen sägs vara mycket snarlik den bil som visas på Genèvesalongen. Serieproduktionen rullar igång mot slutet av året och det är väl ingen vågad gissning att vi får se den färdiga, seriemässiga bilen utställd på Parissalongen i höst.

Seat Toledo Concept – riktiga bilen?
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen