Nya Ford B-Max – liten men smart

Ford visar en ny, liten familjebil med skjutdörrar och många smarta lösningar på Genèvesalongen. B-Max kan bli en familjefavorit – och frågan är om inte storebror C-Max plötsligt blev onödig?
Annons

Nya Ford B-Max - liten men smart
Detta är nya Ford B-Max, så frågan är hur många familjer som nu behöver en C-Max.

I storleksklassen under Mercedes B-klass lanserar Ford nya B-Max med skjutdörrar. Någon B-stolpe finns inte alls och Ford skryter om att dörröppningen är 1,5 meter. Insteget till baksätet blir betydligt enklare.

Hela bilen känns väldigt smart förpackad. Takhöjden är bra men barnen i baksätet får trots allt inte vara alltför storväxta – då blir det trångt. Bagageutrymmet är enligt Ford klassens bästa (397 liter) men formen är lite knepig: högt, men inte särskilt djupt. Det är istället på snabba turer i stan som B-Max lär briljera. Skjutdörrarna är smidiga på trånga parkeringsplatser.

Ett av motoralternativen är Fords nya trecylindriga 1,0 EcoBoost på 100 eller 125 hästar. Förmodligen går motorn också att kombinera med dubbelkopplingslådan Powershift. Instrument och interiördesign känner vi igen från andra Ford-modeller. Kvalitetskänslan är inte helt förtroendeingivande, en av panelerna vid förarplatsen envisades med att släppa från fästet flera gånger.

Få andra bilar lyckas klämma in så mycket på bara fyra meters längd. Förhoppningsvis fortsätter också Ford sin tradition med fina chassin och härlig styrning. Frågan är hur många familjer som egentligen behöver en C-Max – lillebror B-Max verkar klara 95 procent av familjens transportbehov riktigt bra.

Annons
Annons
Rulla till toppen