Nya detaljer om nästa Mercedes S-klass

Efter fiaskot med Maybach planerar Mercedes att slå på stort med nya generationen S-klass, som kommer i sju karossvarianter och får mycket ny teknik. Toppmodellen Pullman gör comeback – och blir sju meter lång!
Annons

Nya detaljer om nästa Mercedes S-klass
Mercedes S-klass Pullman blir limousinlång och får plats för sex passagerare. Åtta fönster plus panoramatak (alla med variabel toning), elgardiner och bepansring ska finnas i utrustningslistan. Klicka för att se en större version! Illustration: Schulte Design.
Nya detaljer om nästa Mercedes S-klass
En del av den nya tekniken visades upp i konceptbilen F125. Klicka för att läsa mer!

Mercedes arbetar som bäst med att sopa resterna av Maybach under mattan. På Genèvesalongen fanns fortfarande Maybachmontern kvar på mässkartorna – men där stod istället orkestern som spelade vid lanseringen av nya A-klassen

Nu är det istället S-klassen som ska ta över Maybachkunderna, och konkurrera med Bentley och Rolls-Royce. Brittiska Car Magazine har intressant förhandsinformation om vad vi kan förvänta oss av nästa generation S-klass. Mercedes väljer att återuppliva namnet Pullman för en extra lång version av S-klassen. som lanseras 2014. Den blir mellan 6,5 och sju meter lång och har plats för sex passagerare.

Men ett snäpp under Pullman hamnar den ”vanliga” S-klassen med kort kaross, som lanseras 2013. Flera nya tekniska finesser gör debut, och några har redan visats i samband med Mercedes årliga teknikdemonstration TecDay.

Nya detaljer om nästa Mercedes S-klass
Designen känns igen – Mercedes vågar inte förändra alltför mycket inför nästa generation S-klass. En del designdrag hämtas från CLS. Klicka för att se en större version! Illustration: Schulte Design.

Nästa S-klass blir sju modeller

• Sedan (W222, 2013)
• Lång (V222, 2013)
• Extra lång (X222, 2014)
• 600 Pullman (2015)
• Coupé (C217, 2013)
• Cabriolet (A217, 2014)
• 4-dörrars Coupé (C222, 2015, ännu inte godkänd för produktion)

Magic Body Control filmar vägen framför bilen med en kamera och anpassar fjädringen efter potthål och andra ojämnheter. Magic Sky Control innebär att passagerarna kan minska ljusinsläppet i fönsterrutorna och Magic Light Control är nästa generation dynamiska led-strålkastare.

Comand-systemet ska kunna uppdateras direkt via internetanslutningen, och dessutom lär även nyheterna från Mercedes SL även hitta ned i S-klassen – bland annat Frontbass (bashögtalare monteras i tomrummen i sidodörrarna fär att använda karossen som ljudförstärkare) och Magic Vision Control (där munstyckena för spolarvätska monterats i vindrutetorkarna och inte på motorhuven).

För att locka en så bred kundbas som möjligt väljer Mercedes att lansera nästa S-klass i sju varianter (se rutan till höger). Coupémodellen CL döps om till S-klass Coupé och kommer också i cabrioletutförande. Dessutom kan en fyradörrars coupé lanseras – en större variant av CLS – men den har ännu inte fått grönt ljus för serieproduktion.

Nya detaljer om nästa Mercedes S-klass
Klicka för att se en större version! Illustration: Schulte Design.
Annons
Annons
Rulla till toppen