OFFICIELL: Nya Hyundai Santa Fe

Nyhetsfloden från New York-salongen fortsätter. Hyundai visar upp tredje generationen Santa Fe i två versioner – med plats för fem eller sju. Lägre förbrukning, uppdaterad design och en stark dieselmotor med 200 hästar är de största nyheterna.
Annons

OFFICIELL: Nya Hyundai Santa Fe
Hyundai har börjat hitta ett formspråk som känns igen i modellprogrammet. Nya Santa Fe blir en allvarlig konkurrent till CR-V och Outlander. Klicka för att komma till bildgalleriet!

För familjer som söker en prisvärd crossover har Hyundai Santa Fe varit ett riktigt bra alternativ och nu har tredje generationen precis visats upp på bilsalongen i New York.

I USA lanseras nykomlingen i två versioner: Santa Fe Sport med fem säten och Santa Fe ”utan Sport” med sju säten. Det återstår att se om Hyundai väljer att sälja båda versionerna i Europa. Benutrymmet har ökat med 38 millimeter fram och 45 millimeter på andra sätesraden. Med fem säten uppfällda rymmer bakluckan 534 liter.

Hyundai har tidigare talat om designspråket Fluidic Sculpture. Santa Fe bygger istället på Storm Edge, som blir mer aggressivt. Den sexkantiga grillen känns igen från andra modeller, men 19-tumsfälgar och uppkäftiga avgasutblås är nytt.

Bland nyheterna finns också adaptiv farthållare, Smart Parking Assist System, infotainmentsystem med 7-tumsskärm och backkamera och 220-voltsuttag för att ladda datorer och annan utrustning.

Vid lanseringen finns tre motoralternativ. Bland dieselmotorerna finns en ny toppmodell på 2,2 liter med 200 hästar och 431 Nm. Utsläppen stannar på 145 gram per kilometer. Med manuell låda och framhjulsdrift går 0–100 km/h på 9,4 sekunder.

Ett snäpp ned finns en 2,0-litersdiesel med 150 hästar och 382 Nm, som släpper ut 155 gram. 2,2-litersdieseln finns med 6-växlad manuell eller 6-stegad automat medan 2,0-litersdieseln enbart finns med manuell låda. Den nya automatlådan är 12 kilo lättare och 12 procent mer effektiv än en konventionell automatlåda med momentomvandlare. Båda motorerna har variabel turbingeometri.

På bensinsidan finns en 2,4-litersmotor med direktinsprutning på 193 hästar och 245 Nm, och ett utsläpp på 197 gram. Senare kan också en 2,0-litersfyra med turbo lanseras med 264 hästar och 364 Nm. Kunder i USA kan även välja en 3,3-liters V6-motor med direktinsprutning på 290 hästar.

Vad tycker du – verkar nya Hyundai Santa Fe bli bättre än Honda CR-V och Mitsubishi Outlander? Kommentarsfältet är öppet!

Annons
Annons
Rulla till toppen