Audi köper mc-tillverkaren Ducati

Ryktena var sanna – nu är det klart att Audi köper italienska motorcykeltillverkaren Ducati för 7,8 miljarder kronor. Därmed har Ferdinand Piëch fått igenom ännu en av sina idéer.
Annons

Audi köper mc-tillverkaren Ducati
Audi och dess vd Rupert Stadler påpekar att köpet av Ducati ska genomföras ”så snabbt som möjligt”.

Har fabrik i Thailand

Ducati grundades 1926 men började bygga motorcyklar först 1949. Huvudkontoret ligger i Bologna, men Ducati har också en fabrik i Thailand. Under 2011 såldes 42.000 motorcyklar. Företaget har 1.100 anställda.

Audis köp av den italienska motorcykeltillverkaren Ducati har varit på tapeten tidigare. Volkswagenkoncernen vill kunna konkurrera med BMW:s motorcykeltillverkning och därför har Ferdinand Piëch dragit igång Project Eagle, där uppköpet av en tillverkare av sportmotorcyklar var en del.

Nu är köpet klart, och enligt Autoblog har Audi betalat drygt 7,8 miljarder kronor.

”Ducati är världskänt som ett premiummärke bland motorcykeltillverkarna och har en lång tradition av att bygga sportiga motorcyklar. Ducati har stor kunskap i att bygga prestandamotorer och lättviktskonstruktioner, och är en av världens mest lönsamma mc-tillverkare. Därför passar Ducati perfekt för Audi”, säger Rupert Stadler, styrelseordförande i Audi.

Förmodligen kommer alltså flera av Ducatis tekniker också hamna i Audis framtida modeller. Ducati blir nu det tredje italienska märket att hamna under Volkswagengruppens paraply, efter Lamborghini och Italdesign-Giugiaro.

Audi köper mc-tillverkaren Ducati
Audi slår två flugor i en smäll med uppköpet av Ducati: de konkurrerar med BMW:s motorcykeldivision, och snuvar Mercedes på det nuvarande samarbetet med Ducati.
Annons
Annons
Rulla till toppen