Dagens köp: Italiensk micro-suv

Känns din fyrhjulsdrivna bil för stor och otymplig? Nu finns lösningen! Om du kan leva med en bil som gör 0-100 km/h på 20 sekunder vill säga ...
Annons

Dagens köp: Italiensk micro-suv
Dagens köp: Italiensk micro-suv
KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT KOMMA TILL ANNONSEN PÅ BLOCKET.

Dagens köptips är en Fiat Panda Climbing 4×4 från 2006 med cirka 8.500 mil på mätaren. Firman som säljer vill ha 69.500 kronor för kalaset, för pengarna får man en av de minsta och mest bränslesnåla fyrkrafsare som finns på marknaden. Kanske ett alternativ för den som inte vill eller kan slanta upp de cirka 160.000 kr som Suzuki kräver för Swift 4×4?

Få bilmodeller har varit så viktiga för Fiat som just Panda. Över 6,5 miljoner Panda har sålts sedan starten 1980 och man nu inne på den tredje generationen.

Den aktuella modellen har permanent fyrhjulsdrift. Systemet består av två differentialer och en viskokoppling. På torr asfalt ligger drivningen till 98 procent på framhjulen. Så fort de tenderar till att släppa, överförs kraft till bakhjulen.

Dagens köp: Italiensk micro-suv
Det aktuella objektet är utrustat med avtagbar dragkrok, maxlasten 800 kg utesluter dock båttrailern …

I motorutrymmet spinner en beskedlig 1,2-liters fyra på 59 hästkrafter som tar ekipaget från 0-100 km/h på nästan kriminellt långsamma 20 sekunder. Toppfarten är 145 km/h och den uppgivna förbrukningen för blandad körning är 6,6 l/100 km.

Prestandan må vara av det måttligare slaget men i gengäld är Pandan bara 354 cm lång och har en tjänstevikt på i fyrhjulsdriftssammanhang fjäderlätta 1.040 kilo. Dessutom är det aktuella exemplaret utrustat med avtagbar dragkrok.

Är Fiat Panda Climbing 4×4 den ultimata kombinationen av city- och terrängbil?

 

Vinjetten Dagens köp är tänkt att ge lite perspektiv på begagnatköpet. Redaktörerna på auto motor & sport sätter själva upp riktlinjerna och försöker sedan hitta den mest udda eller roliga bilen. Ful eller snygg spelar ingen roll – men helst ska det vara en framtida klassiker.

• Frågan är – vad tycker du? Kommentarsfältet är öppet!

Annons
Annons
Rulla till toppen