Så undviker du bilinbrott

auto motor & sports granskning av bilinbrotten går vidare med fem enkla knep för att slippa få inbrott i bilen. Vi slår också hål på fem myter.
Annons

Så undviker du bilinbrott
Startspärren har minskat risken för bilstöld rejält, menar Lotta Mauritzson på SSF. Foto: Luke Robison/Creative Commons/Flickr.
Så undviker du bilinbrott
Lotta Mauritzson, chef för rådgivning och kundservice på Stöldskyddsföreningen.

Under måndagen publicerade vi en unik karta med antalet bilstölder och bilinbrott i Sveriges alla kommuner (och stadsdelarna i Stockholm, Malmö och Göteborg). Det finns några enkla knep för att minska risken för bilinbrott och bilstöld, som bland annat Stöldskyddsföreningen och polisen har tagit fram. 

Har moderna bilar fått så mycket bättre stöldskydd som många påstår?

”De flesta bilar har väldigt bra stöldskydd, men det finns naturligtvis undantag. När startspärr blev obligatorisk blev det en markant skillnad i statistiken över stulna bilar. Men det betyder också att man kommer på vägar runt det. Tjuvarna måste lägga ner mer tid, och då blir det bara de allra dyraste bilarna som stjäls, där finns det lönsamhet”, säger Lotta Mauritzson, chef för rådgivning & kundservice på Stöldskyddsföreningen.

Är det bara positivt? Hur blir det med bilkapningar och personrån för att få tag i nyckeln?

”Det händer oftare att tjuvarna stjäl nyckeln. Men det tror jag inte i första hand sker med hot eller rån, utan som vilken fickstöld som helst. Det är i alla fall min uppfattning. Sedan ser vi att stölder av enskilda delar ökar, som vissa sidospeglar eller bakrutetorkare. Reservdelarna kan vara dyra och delarna sitter fast för dåligt.”

Så undviker du bilinbrott

1. Det viktigaste är förstås att aldrig lämna kvar något i bilen. Ta med navigatorn och annan utrustning hem. Även en tom gps-hållare signalerar att navigatorn kan ligga i handskfacket.

2. Parkera helst i garage, eller på en väl upplyst parkeringsplats. Om du själv kan se parkeringsplatsen hemifrån är det ett plus.

3. All typ av utrustning ger ökad risk för bilinbrott, till exempel bilstereo utan löstagbar front, fälgar och spoilers. Dessa kan stöldmärkas och fälgarna kan förses med hjullås.

4. Alla bilar i Europa har sedan 1998 en immobiliser. Många har dessutom billarm. Det gör bilen svårare att stjäla – men utgör också en risk för bilkapning. Tjuven måste då istället stjäla nyckeln. Lämna den aldrig utan uppsyn och lämna den inte i tändningslåset.

5. Rattkrycka är ett enkelt och billigt sätt att försvåra för tjuven. Ratten går inte att vrida mer än ett halvt varv.

Kom också ihåg att en trafikförsäkring, som är obligatorisk i Sverige, inte skyddar mot inbrott eller stöld. Då måste du ha del- eller helkasko (halv- eller helförsäkring). 

Fem vanliga myter om bilbrott

1. Vissa skräpsaker kan jag lämna i bilen. Solglasögon, cigarettpaket, parkeringsmynt eller kläder kan göra att en tillräckligt desperat inbrottstjuv gör inbrott. Visa tydligt att eventuella kartonger i bilen är tomma.

2. Jag kan lägga de nyinköpta prylarna i bilen medan jag handlar vidare. Tjuven kan stå och titta när du lastar bilen full med prylar och sedan går vidare till nästa butik. 

3. Det är bäst att dra för insynsskyddet i bakluckan. Ofta signalerar det att ”här försöker bilägaren dölja något”.

4. Det är bara uttråkade ungdomar som stjälar bilar. Bilstölder har blivit mycket mer systematiserade med inbrottsligor som ibland exporterar bilarna.

5. Det är bara nya bilar som blir stulna. Äldre bilar är enklare att stjäla utan att komma över nyckeln, vilket innebär högre risk för bilinbrott.

Annons
Annons
Rulla till toppen