McLaren F1:s ersättare till Pebble Beach?

Det har länge gått rykten om ersättaren till den klassiska supersportbilen McLaren F1. Nu verkar det som att premiären är i nära förestående och att toppeffekten hamnar kring 1.000 hästkrafter.
Annons

McLaren F1:s ersättare till Pebble Beach?
Snart får vi se McLarens nya värsting i färdig form. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.

En källa till sajten Cars UK hävdar att McLarens nya toppmodell ska visas för ett slutet sällskap vid årets motorutställning i Pebble Beach samt att offentlig premiär sker under höstens bilsalong i Paris. Samma källa menar att vissa trogna McLarenkunder redan fått se ett färdigt exemplar av bilen.

Det har även spekulerats mycket kring vilket modellnamn, både F1, P12 och 799 är namn som nämnts i sammanhanget. Något som verkar så gott som bekräftat är att F1-ersättarens motor i grunden är samma 3,8-liters dubbelturbo-V8 som i lillebror MP4-12C, men med effektuttaget höjt till 800 hästkrafter. Dessutom kommer det finnas ett KERS-system (Kinetic Energy Recovery System) som, i likhet med företagets F1-bilar, lagrar energi vid inbromsning. Föraren kan sedan trycka på en röd ”boost-knapp” för att aktivera KERS-systemets 200 extra hästkrafter vid exempelvis en omkörning. För att spara vikt slopas den gamla F1-modellens tresitsiga layout, till förmån för en vanlig tvåsitsig kupé.

McLaren F1:s ersättare till Pebble Beach?
McLaren F1 är odiskutabelt en av tidernas främsta supersportbilar, här i GTR-versionen. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE FORMAT.

Trots en sammanlagd effekt på 1.000 hästkrafter kommer McLaren inte sikta på att putta ned Bugatti Veyron Super Sport från tronen som världens snabbaste bil (toppfart 431 km/h). Å andra sidan var hög toppfart aldrig målet med den ursprungliga F1:an, vars toppfart på 387 km/h stod sig som världsrekord i nästan 10 år. Istället är siktet inställt på att bli den snabbast accelererande bilen i världen och att ta sprinten 0-100 km/h på under 2,5 sekunder.

McLaren F1:s ersättare till Pebble Beach?
Snart slipper vi gryniga spionbilder på F1:ans ersättare. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.

McLaren-chefen Ron Dennis har tidigare i år uttalat sig om nya F1 till bilsajten Drive.

”I vår nästa modell kommer vi att använda teknologier som redan finns tillgängliga, och några som inte ens existerar. Det blir världens mest innovativa och kreativa superbil för sin tid och en väldigt annorlunda bil jämfört med MP4-12C”, hävdar Ron Dennis.

Prisnivån lär hamna någonstans mellan 5 till 7 miljoner kronor och McLaren-chefen har tidigare avslöjat att tillverkningsvolymen blir låg, mellan 300 och 500 bilar per år.

Förhopningsvis läcker mer uppgifter om McLarens nya ut inför årets Concours d’Elegance på Pebble Beach som inleds den 19:e augusti.

Annons
Annons
Rulla till toppen