Helt nya Skoda Octavia kommer i november

Nya Skoda Octavia får VW-koncernens avancerade MQB-plattform, vilket ger lägre vikt trots att modellen växer till 4,8 meter. Nya Octavia ska också bli lyxigare och givetvis kommer det en RS-modell, med 2,0-liters turbofyra.
Annons

Helt nya Skoda Octavia kommer i november
Nya Skoda Octavia blir kantigare i designen, sannolikt rätt lik nya Rapide. Kanske får vi se ett smakprov i Paris, trots allt, som ”koncept” – men den riktiga modellen ska premiärvisas i november.

På Parissalongen i slutet av september vimlar det av världspremiärer men Skoda sparar sin viktigaste modellansering till november – då är det dags att visa upp helt nya generationen Octavia. Att Skoda sparar sin egen smällkaramell till ett senare tillfälle bekräftades i onsdags, då bilsalongen i Moskva öppnade för media.

Från mässgolvet i Moskva viskades det också om att nya Octavia ska lanseras med utrustningspaket som inkluderar allt från prisvärda, avskalade instegsmodeller ända upp till riktigt lyxiga varianter. Nya Skoda Octavia delar MQB-plattformen med Audi A3, nya Seat Leon och snart premiärvisade VW Golf VII. Det innebär lägre vikt, trots att nya Octavia växer till en längd på cirka 4,8 meter och därmed ger utrymme för nya Skoda Rapid (448 centimeter). Nya Octavia blir alltså den hittills längsta av MQB-modellerna, vilket visar en del av plattformens flexibilitet.

Helt nya Skoda Octavia kommer i november
Vid presentationen av Rapide visade Skodas ingenjörer MQB-plattformens möjligheter på en ritning. I efterhand har vi förstått att det är nya Octavia som visas och här får man ett litet smakprov på profilen. Lite mer coupéstuk på taklinjen, eller hur?

MQB-plattformen ger möjlighet till en mängd kombinationer och det återstår att se om Skoda tar (eller rättare sagt – får) möjlighet att inkludera biogas-motorer och hybriddrift till nya Octavia. Fyrhjulsdriften lär med all säkerhet komma, liksom en ny RS-modell som lånar turbofyran från VW Golf GTI. I övrigt kan vi förvänta oss drivlinor från VW Group och förmodligen minst en snåldiesel med CO2-utsläpp under 100 g/km till Octavia GreenLine. Som vi berättat förut hamnar den snålaste Golfmodellen på 85 g/km.

Allt sammantaget blir nya Skoda Octavia ett attraktivt alternativ och frågan är hur Volkswagen ska toppa sin nya Passat för att överträffa Octavia? Vad tror ni läsare – vad behöver kommande Passat för att bli en ännu intressantare modell?

Helt nya Skoda Octavia kommer i november
På den här bilden ser man fronten bättre och det ser ut som om nya Octavia får lite kortare överhäng, vilket är någon nackdel varken för designen eller väghållningen.
Annons
Annons
Rulla till toppen