”Robotbilar blir inte fulla”

Bilar som kör sig själva är framtiden hävdar forskarna, men hur känns det då att "köra" en självkörande bil? En journalist på Wall Street Journal har "provkört".
Annons

Googles förarlösa Lexus klarar även av att hantera snabba manövrar.

På väg norrut från San Fransico får bilen de färdas i, en Lexus suv, sin färdväg avskuren av en aggressivt framförd Audi. Lexusen saktar in och lägger lite avstånd mellan sig och Audin. Men det finns ingen som kör Lexusen. 

Det är Amir Efrati från den ansedda tidningen Wall Street Journal som fått prova på hur det känns att sitta som passagerare i en av internetjätten Googles självkörande bilar. Ingenjören som sitter på ”förarplats” heter Chris Urmson och hans händer har aldrig lämnat hans knä. Han säger ur sig att ”det känns förvånansvärt naturligt”.

Google har utvecklat de självkörande bilarna under tre års tid och hoppas att de kommer revolutionera sättet människan transporterar sig i framtiden med färre trafikolyckor och köer. 

Wall Street Journal skriver att det är otroliga mängder teknik som går åt för att skapa den magiska autonoma bilkörningen. Ovanpå Lexusen sitter en roterande laser som sprejar omgivningen med 1,5 miljoner strålar på ett avstånd upp till 70 meter. I grillen på bilen sitter en radar för den adaptiva farhållaren och den kan känna av rörelser upp till 200 meter. En kamera på vindrutan håller utkik efter trafiksignaler, skyltar och trafikkoner.

Chris Urmson berättar för Wall Street Journal att den data som samlas in av dessa instrument ”bryts ned av algoritmer” som bestämmer vad som händer runt bilen. Informationen kombineras med externa dataflöden som kan berätta för bilen var det finns vägarbeten och avstängda vägar, bland annat. Bilen förlitar sig även på gps och Googles egna kartmjukvara. 

Men Google inte är ensamma om att ha bilar som kan köra själv. The Daily Ticker skriver att Bob Lutz i en intervju med dem sagt att förarlösa bilar kommer vara vardagsmat om 20 år. Många bilar har redan fullt av prylar som eliminerar den mänskliga faktorn. Precis som att bilar ersatte häst och vagn kommer datorer ersätta männskan förklarar Lutz för The Daily Ticker. Han tillägger dessutom att det är bra. 

”Förarlösa system blir inte fulla, röker inte på och de somnar inte. Vi kommer se en drastisk minskning av olyckor” sade han till The Daily Ticker. 

Men även om Bob Lutz är positiv är inte alla det. Som vi skrev i onsdags kan det dröja ganska lång tid innan de förarlösa bilarna blir verklighet

Kolla in filmen nedan hur det är att ”köra” en Google-Prius!

Annons
Annons
Rulla till toppen