Ford Focus blir gasbil

Snart finns Ford Focus med en ny motor som går att köra på biogas eller naturgas. Den blir miljöklassad även nästa år och utvecklingen sker i Trollhättan.
Annons

Ford Focus blir gasbil
Ford Focus finns nu med gasmotor på 120 hästar. Enligt Ola Norberg, pr-chef för Ford i Sverige, ska den bland annat locka kommuner och företagskunder.

Golfklassen fick ett friskt tillskott för 15 år sedan i form av Ford Focus. Tredje generationen är fortfarande körglad och kommer snart i CNG-utförande. Den nya gasversionen visas upp i samband med Gasdagarna som hålls den 24–25 oktober i Trollhättan.

Grundmotorn är en 1,6-litersbensinare utan turbo på 120 hästar, och inte Fords 1,0-liters EcoBoost-motor med turbo. Bilen ska gå att köra på både natur- och biogas.

Att Ford inte använder den nya Ecoboost-motorn på 1,0 liter beror enligt Dennis Staaf, vd för BRC Sweden AB i Trollhättan som ansvarar för själva konverteringen, på att sugmotorn redan är godkänd för gasdrift från Ford. BRC Sweden har idag ett tiotal anställda och med beställningen från Ford hoppas företaget kunna fördubbla antalet anställda.

Gasversionen av Ford Focus klarar miljökraven även efter att reglerna görs om vid nyår. Koldioxidutsläppet blir 26 gram per kilometer när bilen körs på ren biogas. Den totala räckvidden på både bensin och gas blir 120 mil.

Priset för Ford Focus Trend 1,6 CNG i 5-dörrarsutförande börjar på 232.700 kronor, och första leveranserna är planerade till november 2012.

Annons
Annons
Rulla till toppen