Här är det kinesiska hotet!

Nya kinesiska bilmärket Qoros har äntligen släppt skisser på sin nya sedan. Ritad av en västerlänning och konstruerad helt i Kina, bland annat av en stor andel före detta Saab-anställda. Premiär i Genève 2013.
Annons

Här är det kinesiska hotet!
Nya Qoros sedan i c-segmentet. Kommer till Genève 2013!

Mannen bakom återfödda Mini, Gert Hildebrand, står ansvarig för designen hos Qoros. Företaget, som är ett samarbete mellan Chery Automobile och Israel Corporation, grundades 2007 och har ett flertal före detta Volvo- och Saab-anställda, samt personer från den tyska bilindustrin som anställda. Cirka 100 tjänster finns utannonserade på deras hemsida om man känner för att flytta till Kina.

Bilen som visas i skisserna tillhör c-segmentet i storleksklassen VW Jetta. Den har ett långt axelavstånd och korta överhäng vilket Qoros säger kommer vara en typisk Qoros-design. Hildebrand beskriver bilen som ”åtråvärd elegans”. Qoros siktar på en tysk känsla med en enkel och stram styling

Interiören ser konventionellt traditionell ut med analoga mätare i ett centralt placerat mätarhus. Antagligen är det för att de flesta funktioner ska skötas via den åtta tum stora pekskärmen som befinner sig i mitten. Qoros säger att man försöker hålla antalet reglage till ett minimum. Räkna med de senaste tekniska funktionerna gällande uppkoppling.

Det är viktigt för Qoros att framhäva det europeiska i både design och konstruktion och man har investerat i en designstudio i München. Man hävdar även att man är det första kinesiska bilföretag som ska få fem stjärnor i Euro NCAP. 

Först ut av modellerna är sedanen, som länge kallats kodnamnet ”C11”, och därefter följer en suv och en MPV. Sedanen börjar säljas i Kina i slutet av 2013 och kommer till Europa i början på 2014. 

Just nu håller Qoros på att färdigställa en fabrik i Kina som har en initial produktionskapacitet på 150.000 fordon om året men som ska kunna klara av upp till 450.000 fordon om året.

Annons
Annons
Rulla till toppen