Officiellt: GM lägger ner Opel-fabrik i Bochum

Opels bilbyggare i Bochum fick i måndags ett officiellt besked på det som man anat länge: fabriken läggs ner sommaren 2016. Men trots att produktionen upphör är inte allt hopp ute för de 3.000 anställda, enligt General Motors.
Annons

Officiellt: GM lägger ner Opel-fabrik i Bochum
Tiden är utmätt för Opels bilproduktion i Bochum. Sommaren 2016 byggs den sista bilen och sen återstår det att se hur många som kan bli kvar av de 3.000 anställda. GM utlovar en viss arbetsstyrka, men några siffror nämns inte.

När nuvarande Opel Zafira är färdigbyggd, sommaren 2016, kommer det ingen ersättare. Det dystra beskedet fick de 3.000 bilbyggarna i Bochum i måndags (10 december).

Opels bilfabrik i Bochum har länge omgärdats med nedläggningsrykten, speciellt efter beskedet i våras då GM garanterade fortsatt produktion i Ellesmere Port, Storbritannien.

För att minska sin överkapacitet i Europa behöver GM lägga ner minst en bilfabrik och de flesta bedömare har pekat ut Ellesmere Port och Bochum som de mest sannolika orterna att bli drabbade.

General Motors nämner inga siffror för hur många av de anställda i Bochum som mister sina jobb. Hela styrkan försvinner helt säkert inte då GM:s lager i Bochum ska bli kvar och eventuellt byggas ut i framtiden. En viss komponenttillverkning i Bochum kan också behövas i framtiden men hur omfattande den eventuellt kan bli nämns inte i General Motors pressrelease för Bochums nedläggning (klicka på länken för att läsa).

Var nästa generation Opel Zafira ska byggas får vi inte heller reda på. Men sannolikt blir det en plattform för familjebussar som delas med PSA (Peugeot/Citroën) som en del av det samarbete som GM och PSA har inlett. Just 2016 nämns som ett sannolikt år då de första, gemensamt utvecklade bilmodellerna från GM/PSA kan nå ut på marknaden.

Annons
Annons
Rulla till toppen