Inga Opelfabriker stängs 2013

Förlustsiffrorna skulle kunna röra sig om ett mindre lands bnp men GM och Opel kämpar på i den jobbigaste av alla motvindar. Hoppet står till Opel Adam.
Annons

Inga Opelfabriker stängs 2013
Ska Opel Adam i ”Slam”-version bli den storsäljare som tar den plågade biltillverkaren tillbaka till de svarta siffrornas land? Klicka för fullstorlek!

I ett uttalande på torsdagen sade Opels tillfällige vd Thomas Sedran att Opel inte har några planer på att stänga några fabriker ”vid denna tidpunkt”, rapporterar Autonews. 

I december bekräftade Opel att Bochumfabriken ska stängas till 2016. Det blir därmed den första bilfabriken att stängas i Tyskland sedan andra världskriget. GM stängde en fabrik i Antwerpen i Belgien 2010 och ska sälja en transmissionsfabrik i Strabourg i Frankrike. 

Men GM är fast beslutna att hålla liv i Opel och tidigare i veckan avfärdade Opel franska mediarapporter om att PSA skulle köpa biltillverkaren. Det var ett knappt år sedan som Opel och PSA avslöjade att man bildat en allians som ska spara biltillverkarna uppemot 17 miljarder kronor årligen. 

GM:s förluster i Europa uppgår till över 113 miljarder kronor sedan 1999 och man förväntar sig att Opel och Vauxhall kommer att förlora mellan 9,8 och 11,8 miljarder kronor under 2013. GM förväntar sig ett plus-minus-nollresultat 2015. 

Nu hänger mycket på kommande Opel Adam och Opel har investerat över 1,6 miljarder kronor i att förbereda fabriken i Eisenach för att bygga framtidshoppet. 

Annons
Annons
Rulla till toppen