Spion: Mazda 3 blir roligare och lättare

Om drygt ett år lanseras nya Mazda 3 som får ta del av Skyactiv-strategin. Det betyder helt nya motorer, låg vikt och roligare köregenskaper. Vi hoppas förstås på en Mazda 3 MPS...
Annons

Spion: Mazda 3 blir roligare och lättare
Mazda 3 blir en viktig världsbil som ska säljas på flera viktiga marknader. Här i Europa sker lanseringen sent 2013 eller tidigt 2014. Många designdetaljer hämtas från CX-5. Foto: SB Medien
Spion: Mazda 3 blir roligare och lättare
Många designdrag hämtas från crossovern CX-5.

Mazda 6 blev första modellen som fick ta del av märkets nya Skyactiv-strategi, som bland annat innebär låg vikt och bensinmotorer som inte använder turbo. Nästa medlem i Skyactiv-familjen blir Mazda 3.

Siktet är förstås inställt på klassledaren Volkswagen Golf. Den blev omkring 100 kilo lättare än föregångaren tack vare MQB-plattformen, och det är inte otroligt att Mazda försöker sig på en liknande viktminskning med Trean. Låg vikt är ju grundläggande för bättre köregenskaper och lägre utsläpp.

Vår spionfotograf har fångat en kamouflerad Mazda 3 i halvkombiutförande på testrunda i USA. Senare dyker också en sedanmodell upp. Designspråket liknar Mazda 6 med böljande sidolinjer, högt uppdragen midjelinje och sluttande bakparti. Mazda 3 liknar en sänkt version av crossovern CX-5. Den skarpögde noterar att backspeglarna numera sitter på dörrarna.

Försäljningsstart för nya Mazda 3 blir under slutet av 2013 eller början av 2014. Att vi ska få se en sportig MPS-version av Mazda 6 verkar inte troligt – men kanske vågar vi ändå hoppas på en Mazda 3 MPS?

Annons
Annons
Rulla till toppen