Nissan Leaf blir bättre – och billigare!

Kan världens mest sålda elbil bli bättre? Jodå, nu gör Nissan ett omtag på Leaf och utför mer än 100 förbättringar. Längre körsträcka, halverad laddning och roligare chassi är några av uppgraderingarna på Leaf. Dessutom börjar Nissan Leaf byggas i Europa – och blir billigare.
Annons

Nissan Leaf blir bättre - och billigare!
”Sol, vind och vatten…” som Ted Gärdestad skulle ha sjungit i den berömda melodin. Finessen med elbilar är att strömmen skapas med förnyelsebara energikällor, vilket Nissan försöker illustrera här. Klicka på bilden för att hoppa till bildgalleriet.

Sedan lanseringen 2011 har det sålts drygt 50.000 Nissan Leaf. Egentligen hade Nissan och koncernkollegan Renault hoppats på betydligt mer, men det gör ändå Leaf till den renodlade elbil som sålts mest i världen.

Tydligen har Leaf också slagit an en speciell ton hos sina ägare. I Nissans egna ”nöjd-kund-undersökningar” är Leaf den överlägset bästa modellen med en andel på 93 procent nöjda kunder. Leaf-ägarna är också engagerade i sina bilar och Nissan har tagit del av synpunkter och önskemål som kommit på olika diskussionsforum. Det har lett fram till ”Nissan Leaf 2.0” med över 100 utförda förbättringar.

Den uppgivna räckvidden enligt EU:s mätnorm var tidigare 175 kilometer för Nissan Leaf. Med de förbättringar som gjort kan den körsträckan nu ökas till 200 kilometer. Som vi alla vet är EU:s testnorm ganska ”snäll” och körsträckan blir kortare i praktiken och kan till och med halveras vintertid.

Nissan är medvetna om problemen och har därför bytt ut det tidigare keramiska värmeelementet till en mera energieffektiv metod för att värma upp kupén. Nissan menar därför att förbättringarna i körsträcka kan bli ännu högre i praktiken, speciellt vintertid. Att körsträckan kunnat förlängas beror på minskad intern friktion i elmotorn och drivlinan, liksom förbättrat styrprogram av batteri och laddning.

En av de viktigaste aspekterna med en elbil är värdeminskningen, som är svår att bedöma då batteripaketets kondition är helt avgörande för hur en begagnad elbil ska värderas. Nissan vill minska tveksamheten inför Leaf genom ett garantipaket för batteriet som skyddar mot tillverkarens fel i fem år eller 10.000 mil. Men garantin täcker också för ”onormal föråldring” av batteriet om kapaciteten skulle sjunka. En viss minskning av batterikapaciteten får man räkna men det finns exempel från USA där Leaf-ägare hävdar att deras batteri försämrats hastigt. Eftersom batteripaketet består av moduler går det att byta ut enskilda, felaktiga delar av batteriet.

En stor förändring på den uppgraderade Nissan Leaf är att elmotor, transmission och laddare nu är integrerade i ett paket. Tidigare satt elektronik och omvandlare till laddningen i bagageutrymmet bakom baksätesryggen. Därmed har lastutrymmet i Nissan Leaf vuxit med 40 användbara liter till 370 liter, dessutom är utrymmet enklare att last och baksätet har fått bättre stoppning. Fotutrymmet under framstolarna har också förbättrats för att de som sitter i baksätet ska kunna få plats med sina fötter på ett bättre sätt. Framstolarna har också fått bättre sittdyna och kan höjdjusteras, dessutom går det att välja till skinnklädsel från tillbehörslistan. Det finns även en mörk klädsel att välja, istället för den ljusa som passar japaner och amerikaner bättre.

En annan viktig förändring på Nissan Leaf är möjligheten att välja till en snabbladdare, som monteras fast i bilen. Snabbladdaren kopplas till uttag med som mest 32 ampere, vilket innebär att man kan laddar batteriet fullt på fyra timmar istället för åtta (med ett vanligt, 10A vägguttag).

Nissan Leaf ska börja tillverkas i Sunderland-fabriken i nordöstra England och därmed tillverkas modellen på tre ställen (Japan, USA och Storbritannien). En batterifabrik intill bilfabriken har redan börjat producera batterier till Leaf.

För att Nissan Leaf ska passa den europeiska smaken bättre har chassit styvats till, dock utan att försämra komforten påstår Nissan. Styrservot har också fått en annorlunda programmering för att ge européer den rätt känslan i ratten. Integrationen mellan bilens menysystem och smartphone har förbättrats, liksom navigationssystemet där Googles olika hjälpprogram går att använda som ruttplanering, väderprognoser, flygavgångar, speciella platser (POI), med mera.

Som vi kunde berätta i januari har Nissan sänkt priset på Leaf med 27.000 kronor. Inklusive superbilspremien på 40.000 kronor kostar Nissan Leaf nu 302.990 kronor, det gäller både för de ”gamla” bilarna som står ute hos handlarna nu och den uppgraderade, europeiska versionen som kommer i sommar.

Annons
Annons
Rulla till toppen