Alpine återvänder till Le Mans med Renault

Franska stoltheten Alpine har väckts till liv och det med besked. På bilden ser ni långloppsvagnen som ska marknadsföra Alpine, bland annat på Le Mans. Det var 35 år sen sist!
Annons

Alpine återvänder till Le Mans med Renault
Det var 35 år sedan senast men nu återvänder Alpine, med hjälp av Renault/Nissan, till 24-timmars på Le Mans. Klassen är LMP2. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

På den gamla goda tiden när sportvagnarna inte var helt nedkletade med dekaler kunde man se vilken färg karossen hade – och den var mycket viktig. Med hjälp av kulören gick det nämligen att definiera nationaliteten. Rött stod för italienska bilar, Storbritannien körde mörkgrönt och de franska bilarna var blå – lätt att förstå (helt ofrivilligt rim på slutet).

När nu Alpine deklarerar att man återvänder till klassikern på Le Mans – efter 35 års frånvaro – så sker det naturligtvis i en blå bil. Det sker förstås också med hjälp av moderkoncernen Renault/Nissan som båda har lång och framgångsrik erfarenhet inom motorsporten, till exempel är det Nissan som bidrar med V8:an på 4,5 liter och cirka 500 hk. Klassen Alpine valt är LMP2, alltså snäppet under värstingbilarna i kungaklassen LMP1.

”Bil #36 Alpine” debuterar om bara några dagar, 26–27 mars, då det officiella testande i ELMS (”European Le Mans Series”) inleds. Höjdpunkten under året är förstås 24-timmars på Le Mans, som i år körs 22–23 juni (åker du till Frankrike får du alltså ta med dig midsommarstången).

Alpine deltog i 24-timmars på Le Mans elva gånger mellan 1963 och 1978, med bland annat en totalseger (1978) och sju klassvinster. Förra våren meddelade Renault att man återupplivar Alpine med hjälp av brittiska Caterham. Det samarbetet ska resultera i två lättviktiga sportbilsmodeller som ska vara redo 2015–2016.

Alpine återvänder till Le Mans med Renault
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Alpine återvänder till Le Mans med Renault
Alpine A220 med startnummer 30 – tävlade på Le Mans 1969. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen