Nissan återkallar 841.000 Micra och Cube

Nissan behöver återkalla 841.000 bilar globalt, innan någon tappar styrningen. En mutter är tydligen inte ordentligt åtdragen.
Annons

Nissan återkallar 841.000 Micra och Cube
Håll i ratten! Fast det kanske inte gör någon skillnad om den tappar greppet om framhjulen.

I dag gick Nissan Motor Co. i Japan ut med beskedet om att man behöver återkalla 841.000 bilar. Det är vissa varianter av Nissan Micra, men även minikompakten Cube, som producerats i England och Japan mellan 2002 och 2006 som berörs.

Enligt Nissan så är det en mutter i styrningen som riskerar att inte vara tillräckligt åtdragen, varpå man kan tappa styrfunktionen om muttern lossnar. Men Nissans talesperson, Noriko Yoneyama, betonar att det inte har rapporterats om några olyckor eller skador på grund av det upptäckta felet.

Nissan tänker åtgärda felet genom att kontrolldra muttern, eller byta ratten om de finner det nödvändigt. Det tar verkstaden cirka 40 minuter att fixa problemet, enligt Yoneyama. Hon vägrar dock att uttala sig om vad återkallelsen kommer att kosta företaget.

Nissan flyttade tillverkningen av Micra från sin anläggning i Sunderland i England till Chennai i Indien, för att göra plats för Juke-tillverkningen. Nästa generations Nissan Micra kommer sätts i produktion 2016 i den indiska fabriken i Chennai, men även i Renaults fabrik i Flins utanför Paris.

Vi har talat med Nissans pr-ansvariga Alexandra Österplan som berättar att cirka 5.000 bilar i Sverige berörs. Enligt Alexandra ska de berörda bilägarna bli kontaktade brevledes om att de rekommenderas att åka in till en verkstad för att kontrollera styrningen. Den som är orolig kan åka in till sin verkstad redan i dag för att få det hela fixat. Enligt Alexandra behöver de svenska Nissan-verkstäderna bara en kvart på sig för att kontrollera åtdragningsmomentet på muttern.

Annons
Annons
Rulla till toppen