Är detta världens snabbaste Nissan GT-R?

Att Nissan GT-R har en viss trimningspotential har vi förstått. Men inte visste vi att toppeffekten kan tredubblas och 0-300 km/h avverkas på smått otroliga 12,37 sekunder. Den här Nissan äter Veyron och Venom GT till frukost…
Annons

 

Nissan har själva meddelat att det finns några procent till att krama ur GT-R, den modell som redan imponerat på oss i så många sammanhang. Att det finns potential för mycket mer i Nissan GT-R förstår vi efter att ha tittat på videon ovan, från en ”dragracetävling” utanför Moskava i Ryssland.

Normalt brukar ju dragrace köras över en kvarts mil, det vill säga 402 meter. Men i den här varianten tillåts bilarna köra en miles, 1.609 meter, och då blir förstås sluthastigheten över mållinjen mycket högre.

Filmen handlar om bilen ”GT-R AMS Alpha 12+”, en rysk version av Nissans stolthet som trimmats till hela 1.700 hk. Siffran är nog inte helt orimlig med tanke på de prestanda som Nissan GT-R AMS Alpha 12+ uppvisar på raksträckan.

Sluthastigheten i det snabbaste försöket blev hela 382,16 km/h och innan dess hade 0–200 km/h passerats på 6,5 sekunder och 0–300 km/h på endast 12,37 km/h.

Även om ”GT-R AMS Alpha 12+” är en specialbyggd bil i ett exemplar kan vi jämföra siffrorna med några andra modeller som utmärkt sig på området.

Det var i september 2011 som Koenigsegg satte sex Guinness-rekord med en Agera R på deras testbana utanför Ängelholm. Koenigseggs tid på 0–300 km/h blev 14,53 sekunder och den tiden hamnade alltså hos Guinness World Records. Men Hennessey Venom GT förbättrade 0–300 km/h rekordet i början på det här året när man klockades för 13,63 sekunder. Och ännu mer anmärkningsvärt var kanske att Venom GT också klarade sprinten 0–200 mph på endast 14,5 sekunder. Koenigsegg behövde 17,68 sekunder för samma distans.

I april klockades dessutom Hennessey Venom GT för en toppfart på hela 427,6 km/h längs med en tre kilometer lång landningsbana. En bedrift som gjorde att man genast utropade sig som ”världens snabbaste bil som går att köpa” eftersom Bugatti Veyron Super Sport har Guinness officiella toppfartsrekord på 431,1 km/h, satt 2010, men bilen är slutsåld och går inte att köpa från Bugatti.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen