Lotus gasar och bromsar – lägger ner Esprit

Budskapen från Lotus är motsägelsefulla. Nyligen meddelades att arbetet med en ny Esprit är nedlagt. Och nu lägger Lotus ut en jobbannons där man söker 100 nya medarbetare. Vad står på?
Annons

Lotus gasar och bromsar – lägger ner Esprit
Lotus Esprit ska nu vara nedlagd, kanske för alltid. Därmed Esprit samma öde som de andra konceptbilarna från 2010: Elan, Elise, Elite, Eterne och City Car. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Den chockstöt som Lotus dåvarande vd:n Dany Bahar skickade ut på Parissalongen 2010 blir nog aldrig bortglömd, i vart fall inte av de som var där. Utan förvarning presenterade Lotus inte en, utan sex nya konceptbilar i Paris. Vägen in i framtiden var utstakad och Lotus rekryterade toppfolk från andra sportbilstillverkare.

Men planerna antog allt mera skepnaden av ett luftslott. Ända sedan Proton köpte Lotus för drygt 15 år sedan har företaget visat röda siffror i bokslutet. Utvecklingen av sex nya bilmodeller gjorde inte situationen bättre och en efter en blev konceptbilarna  Elan, Elise, Elite, Eterne och City Car nedlagda.

Sommaren 2012 avskedades Dany Bahar och nya huvudägaren DRB-Hicom gjorde en grundlig genomlysning av Lotus.

Utvecklingen av den enda kvarvarande bilen – Esprit – fortsatte men i förra veckan meddelade Lotus att även det arbetet har upphört. Istället ska Lotus fortsätta med sina tre huvudmodeller, Evora, Exige, och Elise.

Men det är tydligen inte bara mörka moln över Lotus, kanske har ägarna DRB-Hicom offensiva planer som man ännu inte gått ut med. Känt är däremot att Lotus nu söker ett hundratal nya medarbetare, bland annat 45 civilingenjörer och ett 40-tal personer till fabriken. Enligt Lotus pressmeddelande ska ingenjörerna ”utveckla nya produkter”, men mer exakt än så är man inte.

Mer folk till produktionen kan behövas då Lotus har sålt relativt hyggligt den senaste tiden, hjälpt av den positiva hemmamarknaden. Det byggs mellan 40-45 bilar per vecka i fabriken och Lotus har cirka 1.100 anställda, vilket alltså snart ökar till 1.200.

Lotus gasar och bromsar – lägger ner Esprit
Produktionen ökar takten och Lotus anställer just nu 40 nya bilbyggare. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Lotus gasar och bromsar – lägger ner Esprit
Tidigare vd:n Dany Bahar fick sparken sommaren 2012. Vad som egentligen hände hos Lotus under hans tid som chef har varit föremål för många diskussioner. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen