PREMIÄR: Här är nya BMW M4 Concept

UPPDATERAD! Nu har BMW Concept M4 äntligen hittat ut på nätet – så här ser den ut och vi bjuder på ett stort bildgalleri. BMW:s nya sportcoupé med 450 hk och 550 Nm står redo att premiärvisas i höst.
Annons


Under torsdagen läckte den första bilden på helt nya BMW Concept M4 upp på nätet – och senare under natten släppte BMW äntligen alla bilder. BMW M4 Concept ska visas upp på den exklusiva bilutställningen i Pebble Beach, Monterey i Kalifornien, och produktionsversionen av BMW M4 dröjer till senare i höst.

Eventuellt visas BMW Concept M4 också på Frankfurtsalongen, och det ryktas att den slutgiltiga seriebilen får sin premiär på Detroitsalongen i januari. Leveranserna startar förmodligen på våren och sommaren, 2014.

Spionbilderna på BMW M4 kom redan i våras och jämför vi fronten är det uppenbara likheter med den ”konceptbil” som BMW nu visar upp. Den seriemässiga bilen skiljer sig förmodligen bara åt med några få detaljer. Den nya kulören heter ”Aurum Dust” och det återstår att se om den får följa med till serieproduktionen.

De markerade gälarna bakom främre hjulhusen är inte enbart dekoration utan sägs hjälpa till att styra luftflödet längs sidan.

Med den nya nomenklatur som BMW anammat byter alltså tvådörrars M3 Coupé namn till M4. De uppgifter som läckt ut om BMW M4 berättar om en betydande viktminskning med flitigt utnyttjande av kolfiber, kanske upp mot 100 kilo mindre jämfört med föregångaren. Som väntat är till exempel taket gjort i kolfiberarmerad plast, liksom diffusorn bak.

Än så länge finns inga tekniska uppgifter om M4, men BMW bekräftar att det blir en övergång från V8 till rak sexa.

De rykten som cirkulerar berättar om att en ny version av 3,0-literssexan med dubbla turboaggregat som ska ge runt 450 hk och 550 Nm. 7-stegad dubbelkopplingslåda – i princip samma som på M5 och M6 – blir standard och det är tveksamt om några andra än amerikanerna får ett manuellt alternativ.

Fyrhjulsdrift var en möjilghet när BMW M4 skissades upp av företagsledningen men trimmarstugan BMW M GmbH lade in sitt veto och sa nej tack.

Konceptbilen på bilderna har 20-tumsfälgar och de traditionella tvillingekrarna, något som vi med all säkerhet också hittar på seriebilen nästa år. Bakom fälgarna skymtar vi keramiska bromsar och om de blir tillval eller standard på seriemodellen vet vi inte, i skrivande stund.

Räkna med 0–100 km/h på cirka 4,5 sekunder och en frivillig toppfartsspärr vid 250 km/h. De som vill fördjupa sig i detaljerna kring BMW M4 Concept kan läsa pressreleasen, på engelska, som pdf-dokument genom att klicka på länken.

Annons
Annons
Rulla till toppen