Volkswagen Twin Up – dubbelt så snål?

Volkswagen visar en ny version av Up med extremt låg förbrukning. Med hjälp av två motorer ska Twin Up dra 1,1 l/100 km – kan det verkligen stämma?
Annons

Volkswagen Twin Up – dubbelt så snål?
Får du räckviddsångest av eldrivna Volkswagen E-Up? Då kan nya Twin Up vara lösningen. Den har en tvåcylindrig dieselmotor som får hjälp av en elmotor.
Volkswagen Twin Up – dubbelt så snål?
Volkswagens konceptbil XL1 har bidragit med tekniken, men den har modifierats en del för att passa i Up.

Volkswagen Up-familj växer med ytterligare en medlem. Nya Twin Up hämtar hela drivlinan från teknikkonceptet XL1.

Det innebär att Volkswagen Twin Up får en liten, tvåcylindrig dieselmotor på 0,8 liter. Tillsammans med en elmotor hamnar effekten på 75 hästkrafter och vridmomentet på 215 Nm. En 7-stegad dubbelkopplingslåda är standard.

Den minimala dieselmotorn gör knappast Volkswagen Twin Up till någon autobahnraket: 0–100 km/h går på 15,7 sekunder och toppfarten är 140 km/h. Men accelerationen till 60 km/h går på 8,8 sekunder och det borde räcka för de flesta i stadstrafik.

Volkswagen Twin Up – dubbelt så snål?
Hybridtekniken lägger på en del vikt. Twin Up väger in på 1.205 kilo, eldrivna E-Up väger 1.139 kilo och ”vanliga” Up med trecylindrig bensinmotor väger 929 kilo.

Volkswagen Twin Up fixar fem mil på enbart eldrift, och bränsletanken rymmer 33 liter. Volkswagen lovar att nya Twin Up ska klara sig på 1,1 l/100 km – men det beror delvis på den ”snälla” förbrukningsnormen för hybridbilar. Därmed blir den nästan lika snål som experimentbilen XL1.

Utsläppen för Twin Up blir 27 g/km och föraren kan välja ett särskilt ”E-läge” där enbart elmotorn jobbar, i farter upp till 125 km/h. Förbrukningen kan stiga till 3,5 l/100 km om batteriet är tomt.

Än så länge befinner sig Volkswagen Twin Up på konceptstadiet, men det dröjer inte länge innan vi får se en mer produktionsfärdig version. Den dyker upp redan på bilsalongen i Tokyo senare i november.

Volkswagen Twin Up – dubbelt så snål?
Interiört skiljer sig inte Twin Up från resten av Up-familjen. DSG-låda är standard.
Annons
Annons
Rulla till toppen