Nya Ferrari 458 Challenge Evoluzione

Till säsongen 2011 släppte Ferrari sin racingversion Ferrari 458 Challenge. Nu är det dags för en uppgraderad version till nästa år med namnet Ferrari 458 Challenge Evoluzione. Ägare till ”gamla” Challenge-bilar behöver inte vara ledsna, det finns en Evoluzione-uppgradering att köpa.
Annons

Nya Ferrari 458 Challenge Evoluzione
Ännu så länge bjuds det bara på en bild av Ferrari 458 Challenge Evoluzione. Men inför nästa säsong lär vi få mer information och fler bilder. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Dagens sportbilar från Porsche, McLaren, Aston Martin, Lamborghini, Ferrari, med flera är så kompetenta att de bara vid sällsynta tillfällen kan njutas till fulländning på landsväg. Man måste helt enkelt ha en racingbana för att våga ge järnet och söka gränserna.

Och när man har tagit klivet till en racingbana är det lätt hänt att hornen växer ut och referensramarna förskjuts. Gatbilen räcker inte till. Det behövs större bromsar, hårdare chassi, en säkerhets bur, och så vidare…

Flera av sportbilstillverkarna erbjuder därför sina seriemodeller i ett avskalat racingutförande, enbart avsett för bana. Ferrari är förstås inget undantag och inför säsongen 2011 erbjöd man ”Ferrari 458 Challenge” som en betydligt mera hårdkokt version jämfört med vanliga Ferrari 458 Italia. Ferrari 458 Challenge är byggd för Ferraris egen racingserie Ferrari Challenge Trofeo Pirelli men kan förstås användas till andra serier också.

Inför den kommande säsongen kommer det ett nytt erbjudande från sportbilstillverkaren: ”Ferrari 458 Challenge Evoluzione”. Tilläggsnamnet Evoluzione innebär i det här fallet många aerodynamiska förbättringar där den stora bakvingen är den mest uppenbara. En ny frontsplitter ska styra luften bättre och även golvet (bilens undersida, en mycket viktig del för aerodynamiken) är förbättrat.

Enligt Ferrari har lyftkrafterna minskat, det blir mer tryck över drivhjulen bak och luftmotståndet har förbättrats – vilket gör att man behöver tanka mera sällan.

I skrivande stund är det lite snålt med övriga tekniska detaljer kring nya Ferrari 458 Challenge Evoluzione. Vi gissar därför att originalmotorns toppeffekt på 570 hk lämnas orörd, om man nu inte väljer att gå upp till 605 hästkrafter som finns i Ferrari 458 Speciale.

De som redan har en Ferrari 458 Challenge hemma i garaget behöver inte vara ledsna, enligt Ferrari kommer det en uppgraderingssats som gör att även ”gamla” bilar får samma utförande som nya Evoluzione.

Annons
Annons
Rulla till toppen