De Tomaso får nya ägare

Turerna har varit många sedan anrika De Tomaso gick i konkurs (igen) förra året, ett tag ryktades det faktiskt att BMW var en het kandidat att ta över ägandet. Enligt Autoblog har sportbilstillverkaren Automobili Turismo e Sport (ATS) nu köpt rättigheterna till varumärket De Tomaso.
Annons

De Tomaso får nya ägare
ATS 2500 GT lär ligga till grund för en framtida återuppväckning av klassikern Pantera. (klicka på bilden för större version)

Enligt Autoblog har sportbilstillverkaren Automobili Turismo e Sport (ATS) nu köpt rättigheterna till varumärket De Tomaso i syfte att återupprätta märkets forna glans. Den som inte känner till ATS sedan tidigare är ursäktad – märket återuppväcktes av en grupp investerare så sent som 2012 efter att legat i dvala i nästan 50 år. Ursprungligen startades ATS 1962 av en grupp före detta Ferrarianställda men lades ned efter endast två år och 15 stycken producerade bilar. 

Mer specifika detaljer om köpet lär komma längre framöver men ATS uppger att man redan nu planerar en ny version av klassikern Pantera. Tekniken ska hämtas från de egna modellerna, och då i synnerhet 2500 GT, se bild ovan. Konceptbilen De Tomaso Deauville som visades 2011 lär dock inte gå i produktion i närtid, enligt Autoblogs källa.

Se kavalkaden av De Tomasos klassiska modeller i bildgalleriet nedan.

De Tomaso – en kort historik

Företaget grundades av argentinaren Alejandro de Tomaso (italienska farföräldrar) 1959 och hade sin glansperiod under 60- och 70-talen.

Man tog över Maserati från Citroën 1976 men fick det allt svårare ekonomiskt. Alejandro de Tomaso gick bort 2003 och företaget försattes i konkurs 2004 – även om det faktiskt tillverkades bilar ända fram till 2005.

Affärsmannen Gianmario Rossignolo köpte rättigheterna till namnet De Tomaso 2009. Målet med satsningen var att komma upp i en produktionsvolym på 8.000 bilar per år, på planeringsstadiet planerna fanns bland annat crossover-sedanen Deauville och en ersättare till den klassiska modellen Pantera. Men när kassan sinade under sommaren 2012 försattes De Tomaso i konkurs – den andra på mindre än tio år.

Annons
Annons
Rulla till toppen