Audi visar upp ny sportbil i Las Vegas

Den nya konceptbilen Audi Sport quattro laserlight ska premiärvisas på elektronikmässan CES i Las Vegas. Hybridtekniken med V8-turbo och elmotor ger sammanlagt 700 hk och 800 Nm, unikt för bilen är en ny typ av laserljus i huvudstrålkastarna som ska börja användas redan i vår.
Annons

Audi visar upp ny sportbil i Las Vegas
Den nya konceptbilen är snarlik den sportvagn som visades upp på Frankfurtsalongen i september. Men nu är inte kulören gul utan ”plasmaröd”. Fler bilder finns i ett högupplöst galleri längre ner på sidan.

De som tycker att Audi Sport quattro laserlight concept verkar välbekant har inte fel. På Frankfurtsalongen i höstas visade Audi upp en mycket snarlik konceptbil med väldigt närbesläktad design och teknik.

Men när man nu visar upp Audi Sport quattro laserlight concept på den jättelika elektronikmässan Consumer Electronics Show är det fjärde året i rad som Audi deltar på plats i Las Vegas, USA.

”Den nya konceptbilen visar tekniskt ’Vorsprung’ på många nivåer,” enligt Audis utvecklingschef Ulrich Hackenberg. ”I bilen finns e-tron hybridteknik, högeffektiva laserstrålkastare och nya display- och operativsystem med elektronisk spjutspetsteknik. Här visar vi framtiden inom Audi”.

De nya huvudstrålkastarna kombinerar Matrix-tekniken med laserljus. Flera biltillverkare har eller är på väg att lansera de nya, smarta LED-strålkastarna som kan skapa upp till miljontals olika ljusbilder och hålla ordning på upp till åtta mötande bilar – vilket innebär att de lyser upp vägen perfekt utan att blända. Audis innovation är att man alltså nu kombinerar den tekniken med laserljus.

Laserdioderna är väldigt små men har ändå en räckvidd på nästan 500 meter. Först ut med den här tekniken blir tävlingssportvagnen Audi R18 e-tron quattro som inleder sin säsong i vår och målet är förstås att ännu en gång vinna 24-timmars på Le Mans i sommar.

Audi nämner varken Google eller operativsystemet Android i sitt pressmeddelande om  Audi Sport quattro laserlight concept. Men som vi skrivit helt nyligen är detta rykte om ett förväntat samarbete något som fick ny fart under nyårshelgen.

Helt klart är i alla fall att Audi Sport quattro laserlight concept ska visa upp den multimediaplattform som vi kan förvänta oss på kommande Audimodeller. Den vidareutvecklade tekniken styrs via den välbekanta MMI-enheten med sin stora ratt som även fungerar som en touchpad. De omgivande knapparna ska ge snabbvägar till huvudmeny, undermeny, välj (ok) samt ångra (retur).

Syftet är att ha funktioner och gränssnitt som påminner om en smartphone. Sökfunktionen i navigatorn behöver till exempel bara vanligtvis fyra tecken för att hitta rätt och ge ett förslag.

Drivlinan på Audi Sport quattro laserlight concept verkar vara samma som den bil man visade upp på Frankfurtsalongen. Under huven hittar vi en dubbelturbo-V8 på 4,0 liter med cylinderavstängning som kombinerats med en smal ”tallriks-elmotor” som ger 110 kW och 400 Nm. Den sammanlagda toppeffekten i Audi Sport quattro laserlight anges till 700 hästar och 800 Nm. Tack vare hybriddriften blir den uppgivna bränsleförbrukningen extremt snål, 2,5 l/100 km med ett CO2-utsläpp på 59 g/km. Räckvidden med enbart eldrift är fem mil.

Audi har använt en hel del lättviktsmaterial för att hålla vikten nere – men tjänstevikten ligger ändå på 1.850 kilo. Accelerationen till 100 km/h går ändå på 3,7 sekunder och toppfarten är 305 km/h. Storleksmässigt är Sport Quattro ungefär i samma klass som Audi A5 med totallängden 4.602 millimeter, axelavståndet 2.784 millimeter och bredden 1.964 millimeter. Höjden är endast 1.386 millimeter.

 

Källa:

Audi Sport quattro laserlight concept, pressrelease på svenska som pdf-dokument (klicka för att ladda hem)

Läs även:

Framtidens Audibilar utrustas med Android

Audis miljösatsning: ”Vi tror på V8-motorn”

Audi Sport Quattro – tillbaka till 80-talet

Audi Sport quattro concept – 700 hk och supersnål

Audi quattro Concept – värsting med 800 hk

   

Annons
Annons
Rulla till toppen