Bildläcka: Helt nya Chrysler 200

Snart är det dags att säga farväl till den Sebring-baserade Chrysler 200 och välkomna den helt nya generationen. Bilder på Chrysler 200 har läckt ut och nu är det upp till dig – blev det ett lyft? Och vill du ha Chrysler 200 i Europa som en ny Lancia Flavia?
Annons

Bildläcka: Helt nya Chrysler 200
Nya generationen Chrysler 200 bygger på en plattform från Fiat och får amerikanska motorer, fyror och V6:or. Niostegad automat med fyrhjulsdrift som tillval. Vore det här något för Europa, tycker ni? Fler bilder finns i galleriet längre ner på sidan.

Chrysler 200 blev ett stort lyft för den måttligt populära Sebring, som gick i graven 2010. Att skrota Sebring som modellnamn var nog klokt och ”Chrysler 200” låter som en naturlig lillebror till den i USA mycket väl mottagna, stora sedanen Chrysler 300C.

Men i ärlighetens namn var inte Chrysler 200 en helt ny bil utan mera att betrakta som ett ”stort ansiktslyft” av gamla Sebring. Chrysler hade nyligen fått en ny företagsledning när Fiat gick in som ägare 2009 och även om koncernchefen Sergio Marchionne ville ändra på det mesta kunde inte alla modeller förnyas samtidigt.

Nu är det äntligen dags att ta farväl av gamla Chrysler 200/Sebring och välkomna en helt ny generation. Den färdiga modellen ska presenteras för publiken på Detroitsalongen och förutom designen kan vi även ta del av en del faktauppgifter som läckt ut.

Nya generationen Chrysler 200 C delar arkitektur – det vill säga samma tekniska bygglåda – med Dodge Dart, som i sin tur lånar komponenter från en Fiat-plattform som även Alfa Giulietta är byggd på. Med moderna och massproducerade komponenter kan vi förvänta oss bättre väghållning/komfort och ett fortsatt konkurrensmässigt pris för nya Chrysler 200.

Inledningsvis ryktades det att Chrysler 200 skulle få samma 1,4-liters turbomotor som Dart har men det ser ut att bli två motoralternativ vid lanseringen senare i år: 2,4-liters fyrcylindrig TigerShark med 187 hk samt den uppdaterade 3,6-liters V6:an som nu fått effekten höjd till 300 hk. Båda motorerna får den sprillans nya, niostegade ZF-automatlådan med fyrhjulsdrift som tillval och alternativ till framhjulsdriften. Några manuella transmissioner hittar vi inga uppgifter om.

Inredningen har fått ett kraftigt lyft, jämfört med föregående modell. En kul detalj med svenska ögon är att Chrysler 200 får en ”flytande mittkonsol” på ungefär samma sätt som Volvo introducerade på S40 en gång i tiden och sen använt på flera modeller.

Priserna för Chrysler 200 C ska starta vid 21.700 dollar i USA, klart över Dodge Dart som börjar vid 16.000 dollar men i nivå med Dodge Avenger. Som jämförelse kostar VW Jetta från 16.700 dollar och Passat börjar vid 21.000 dollar.

Den blå bilen här nedan i bildgalleriet är sannolikt en sportigare version som kan få tilläggsnamnet ”S”, alltså Chrysler 200 S. Om Chrysler 200 även är ämnad för export till Europa som Lancia Flavia återstår att se (bara i Storbritannien säljs Chrysler under sitt eget namn). Nuvarande Lancia Flavia har inte sålt i något större antal och har haft svårt att hävda sig på den bekymmerstyngda, europeiska marknaden.

Men en ny Chrysler 200/Lancia Flavia borde gå bättre – vad tycker du, är det här en bilmodell vi med fördel kan ha i Europa också?

 

   

Annons
Annons
Rulla till toppen