Världens starkaste VW Beetle med 560 hk

Var ska Volkswagen tävla med sin Beetle om inte i Global Rallycross, GRC? Nya ”VW Beetle GRC” är försedd med fyrhjulsdrift och en rejält turboladdad TSI-motor som ger 560 hk. Andretti Autosport ska bygga flera Beetle GRC varav en ska köras av Tanner Foust, som vann GRC 2011 och 2012.
Annons

 

De som var med i rallycrossens barndom på 70-talet minns med glädje bataljerna mellan Saab V4, Volvo PV och VW 1303 – den klassiska ”Bubblan”. I grusgroparna runt om i Sverige samlades stora publikskaror och det lockade rallystjärnor som Stig Blomqvist och Per Eklund – vilka fick hård uppvaktning av VW-förare som exempelvis Mikael Nordström, Åke ”Bryggarn” Andersson och Björn Waldegård.

Volkswagen Typ 1 var trimningsvänlig och hade all tyngd över drivhjulen, vilket gav en fördel i de livsviktigt snabba starterna som kan avgöra allt i ett rallycrossheat.

Rallycrossen har alltid haft en entusiastisk publik men de senaste åren har sporten vuxit dramatiskt i USA. Och roligt nog är det en ny, yngre generation som söker sig till rallycrossen och det är inte motorsporten bortskämd med.

Ford engagerade sig tidigt i amerikansk rallycross och representeras bland annat av superstjärnan Ken Block. Men den stora publiken har lockat Volkswagen, Mini, Hyundai, Peugeot, Mitsubishi, Chevrolet och i år även Subaru att delta i ”Global Rallycross, GRC”. Huvudsponsor för GRC i år är Red Bull.

Roligt nog är det ett stort gäng skandinaver med bland förarna i Global Rallycross och inte mindre än sju svenskar, däribland Mattias Ekström och Patrik Sandell.

Volkswagen har hittills tävlat i GRC med Polo, naturligt nog eftersom den också används i rallysporten och kungaklassen WRC. Men från och med i sommar ska Volkswagen även tävla med Beetle, fullständigt naturligt för oss européer som minns modellen från rallycrossens barndom.

Michael Andretti, chef för motorsportföretaget Andretti Autosport, leder satsningen tillsammans med Volkswagen Group of America. Två ”VW Beetle GRC” ska byggas inledningsvis och de körs av GRC-mästaren Tanner Foust (vann 2011 och 2012) samt Scott Speed (som bland annat kört Nascar och Formel 1). De två ska tävla under namnet ”The Volkswagen Andretti Rallycross team”.

Så många detaljer om Volkswagen Beetle GRC får vi inte reda på i skrivande stund, mer än att bilen givetvis är fyrhjulsdriven och får en toppeffekt kring 560 hk.

”Red Bull Global Rallycross är den perfekta formen av motorsport för ett ungdomligt och växande varumärke på den amerikanska marknaden”, säger Michael Horn som är vd Volkswagen Group of America. ”Vi är mycket glada över att samarbeta med Andretti Autosport, ett av de stora namnen inom amerikansk motorsport, och förtjusta över att kunna delta med en ikon som VW Beetle.”

 

Mer information om Red Bull Global Rallycross, GRC (klicka på länken)

 

   

Annons
Annons
Rulla till toppen