Nya Audi S1 quattro – här är svenska priset

Nu är det dags för Audi att lansera lilla bålgetingen S1 quattro och här har ni all information om bilen som faktiskt ska inleda en ny trend hos Audi – kan du se hur? Två versioner erbjuds, femdörrars ”Audi S1 Sportback quattro” och dessutom tredörrars "Audi S1 quattro". Turbofyran ger 231 hk och 0–100 km/h avverkas på 5,8 sekunder.
Annons

Idag onsdag startar Audi sin lansering av nya S1 quattro. De första bilderna började läcka ut under tisdagen, tillsammans med allt mera detaljerad information. Nu vet vi att det blir två versioner, femdörrars ”Audi S1 Sportback quattro” och dessutom tredörrars ”Audi S1 quattro”. I Sverige marknadsförs endast femdörrars S1 Sportback quattro.

Att det var en Audi S1 quattro på gång kunde vi berätta redan i slutet på 2010, då man i sista stund bytte modellnamn från ”S1” till ”A1 1,4 TFSI”. Förmodligen ville Audi inte vattna ur S1-namnet och att något häftigare var på gång förstod vi ett år senare när man visade upp prototypbilen ”A1 quattro”. Tredörrarsbilen byggdes under 2012 i en begränsad serie på 333 exemplar, vilket gör Audi A1 quattro till en framtida samlarbil. Riktigt rolig sådan också, med 256 hk.

Den lilla GTI-värstingen Audi S1 Sportback quattro får Haldex fyrhjulsdrift som standard och en 2,0-liters turbofyra som ger 231 hk (170 kW) och 370 Nm. Till skillnad mot vanliga A1 har nya S1 quattro en mera avancerad bakvagn, eventuellt kan det handla om komponenter som hämtas från Audi TT. Helt nytt för S1 – och även A1 som tillval – är Audis elektroniskt styrda stötdämpare, ”Magnetic Ride”, vilket lär göra en hel del för både väggrepp och komfort.

Sexväxlad manuell låda är standard på Audi S1 quattro och på vissa marknader erbjuds även dubbelkopplingslådan S-tronic. 0–100 km/h ska klaras av på 5,8 sekunder för tredörrars S1 quattro och 5,9 sekunder är det som gäller för S1 Sportback quattro. Bränsleförbrukningen anges till 7,0 l/100 km respektive 7,1 l/100 km, CO2-utsläppet är 162/166 g/km.

Skivbromsarna fram är uppgraderade med 310 millimeter stora skivor, 17-tumsfälgar är standard med 215/40-däck. Som tillval finns 18-tums hjul med 225/35-däck. Fyra nya kulörer ska erbjudas till Audi S1 quattro, en av dessa är den gula färgen på bilen som ni ser på bilderna nedan.

 


 

Audi har fått mycket kritik för att modellerna är allt för lika varandra och på det området ska det ske en viss förändring. Framtida S- och RS-modeller ska skilja sig mer från de standardmodeller de baserar sig på, det berättade Audis dåvarande chefsdesigner Wolfgang Egger. Just Audi S1 Sportback quattro ska vara ett av de första exemplen på denna mera muskulösa, sportiga framtoning men det är upp till er läsare att bedöma hur väl Audi lyckats med detta.

Audi S1 Sportback quattro ska premiärvisas på Genèvesalongen och där ska vi också få se ansiktslyfta versioner av A1-modellerna, som nu nått halvtid i sin livscykel. Det blir uppdateringar på A1 som ansluter till utseendet på interiören i A3, om vi förstått det hela rätt. Lite mer krom och bling-bling, även på A1-modellerna.

Svenskt pris för Audi S1 Sportback quattro börjar vid 309.000 kronor – vilket i runda slängar är 75.000 kronor mer än VW Polo WRC med 230 hk (som är 2WD). Leveranserna av Audi S1 Sportback quattro börjar under andra kvartalet 2014.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen