De hotar stämma Mercedes: ”Det är gravplundring”

Den senaste reklamfilmen för Mercedes GLA har blivit en snackis. Men nu hotar Svenska Akademien att dra Mercedes inför domstol – på grund av en dikt.
Annons

Efter succén med Volvos reklamfilm där Zlatan Ibrahimović läser Sveriges nationalsång vill fler biltillverkare haka på samma trend. Audi har släppt en film på samma tema och nu har också Mercedes gjort en liknande film.

Mercedes har använt en dikt av Karin Boye i en reklamfilm för nya GLA – något som får Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund att se rött, skriver Dagens Media.

Enligt honom överensstämmer dikten inte alls med vad Mercedes vill marknadsföra.

”En reklambyrå som heter ANR har kommit på den bisarra idén att använda delar av Karin Boyes kanske mest kända dikt, ”I rörelse”, i en glassig reklamfilm som syftar till att locka människor att köpa bilar av märket Mercedes-Benz. Att utnyttja Boyes dikt på det här okänsliga och genomkommersialiserade viset är gravplundring”, skriver Peter Englund i ett blogginlägg.

Svenska Akademien har skickat brev till Mercedes för att uppmana dem att sluta använda dikten i reklamfilmen – annars hotar stämning. Reklambyrån ANR fick dock godkänt från Karin Boye-sällskapet att använda texten i filmen.

Annons
Annons
Rulla till toppen