Officiell: Mercedes S 63 AMG Coupé ger mer av allt

Nu släpper Mercedes den nya AMG-versionen av S-klass Coupé, med massiva 900 Nm och fyrhjulsdrift som tillval. Här är allt du vill veta om din nya drömbil.
Annons

Officiell: Mercedes S 63 AMG Coupé ger mer av allt
Mercedes vill att S-klass Coupé ska kännas sportigare än sedanmodellen med snygg taklinje och aggressiv front med så kallad ”twin blade-grill”.
Officiell: Mercedes S 63 AMG Coupé ger mer av allt
AMG-motorn ger 585 hästkrafter och lyckas du köra den på 10,1 l/100 km, som är den officiella förbrukningssiffran, är det bara att gratulera.

Modellen som tidigare hette Mercedes CL har nu bytt namn till S-klass Coupé och visades upp på Genèvesalongen tidigare i mars. Det handlar om en lång och läcker coupémodell som ska ge ett lite sportigare intryck än vanliga S-klassen.

Redan när S-klass Coupé premiärvisades kunde vi gissa att det också skulle komma en AMG-version, och här är den: nya S 63 AMG Coupé, som får en 5,5-liters V8-motor med dubbla turbo på 585 hästar vid 5.500 r/min. Motorn ger massiva 900 Nm mellan 2.250–3.750 r/min.

Mercedes lyckades precis klämma in S 63 AMG Coupé på rätt sida om tvåtonsstrecket – den väger 1.995 kilo – men då är den ändå 65 kilo lättare än gamla CL 63 AMG. Viktbesparingen har gjorts tack vare ett lättare batteri, smidda lättmetallfälgar och kermiska bromsskivor, men också tack vare att stora delar av karossen nu tillverkas i aluminium.

Officiell: Mercedes S 63 AMG Coupé ger mer av allt
På insidan finns en del skillnader mot S-klass Sedan, bland annat den treekrade ratten och de mer skålade stolarna.
Officiell: Mercedes S 63 AMG Coupé ger mer av allt
På utsidan känner du igen Mercedes S 63 AMG Coupé på den nya fronten, 19-tumsfälgarna och de fyra avgasutblåsen. 20-tumsfälgar finns på tillvalslistan.

Den nya motorn och viktbesparingen gör att 0–100 km/h klaras av på 4,3 sekunder. Som tillval finns fyrhjulsdriftssystemet 4Matic, som skickar 67 procent av kraften till bakhjulen, och när S 63 AMG Coupé driver på alla fyra fixar den faktiskt accelerationen till 100 km/h på imponerande 3,9 sekunder. Den officiella förbrukningssiffran ligger på 10,1 l/100 km (eller 10,3 för 4Matic-modellen).

Mercedes S 63 AMG Coupé har en 7-stegad automatlåda som kallas AMG Speedshift med tre lägen: Controlled Efficiency, Sport och Manual. Inställningarna styr också hur mycket bilen ska låta. I lägena Sport och Manual öppnas en liten ”flärp” i sportavgassystemet som släpper igenom mer välljud.

AMG-versionen av S-klass Coupé får en ”sportversion” av Magic Body Control som lutar bilen in i kurvorna, inte för att göra bilen snabbare utan för att ”ge en mer njutbar körupplevelse”, enligt Mercedes. Bilen har Road Surface Scan och Active Body Control, som filmar vägen och anpassar fjädringen. Köpare som väljer fyrhjulsdrift får dessutom luftfjädringen Airmatic med de adaptiva dämparna ADS Plus.

Mercedes S 63 AMG Coupé visas upp på bilsalongen i New York i april medan försäljningsstarten dröjer till september.

Annons
Annons
Rulla till toppen