BMW och Toyota satsar på hybridsportbil

Fler detaljer har läckt ut kring BMW och Toyotas kommande sportbil – kanske nästa Z4 och Supra? Stämmer uppgifterna får den gemensamma plattformen hybriddrivlina, fyrhjulsdrift och superkondensatorer istället för tunga batterier. Tekniken utvecklas med Toyotas erfarenhet från Le Mans och BMW:s elbilar i3 och i8.
Annons

BMW och Toyota satsar på hybridsportbil
Den gemensamma plattform som BMW och Toyota utvecklar tillsammans kan bilda grund för kommande, nya generationen BMW Z4 och möjligtvis även för en pånyttfödd Toyota Supra. Sannolikt skiljer sig designen rejält mellan Z4 och Supra. Illustrationen ovan är gjord av Andreas Fougner och visar hur han skulle kunna tänka sig en ny Toyota Supra.

I början på 2013 presenterade BMW och Toyota ett forskningsprojekt kring bränsleceller, men berättade också att man ska bygga en gemensam plattform för kommande sportbilar. Förutom dessa projekt har BMW och Toyota även ett utbyte av dieselmotorer där Toyota Verso är först ut med en 1,6-liters diesel från BMW.

Enligt brittiska Autocar kan vi förvänta oss en radikalt annorlunda BMW Z4 och möjligen också en pånyttfödd Toyota Supra som resultat av detta tysk-japanska samarbete. Plattformen innebär frontplacerad motor, hybriddrivlina och sannolikt även fyrhjulsdrift (med hjälp av elmotorer).

Både BMW och Toyota har visat intresse för att ersätta de tunga batteripaketen med kondensatorer, eller så kallade ”superkondensatorer”. Inom elektronik är kondensatorer vanligt förekommande och de större varianterna används till exempel i påkostade bilstereoanläggningar där energin kan levereras mycket snabbt. En ännu mer värdefull egenskap är att kondensatorer kan lagra mycket energi i förhållande till sin relativt låga vikt.

En liten förhandstitt på den här tekniken bjöd Toyota på förra hösten när visade upp Yaris Hybrid R Concept, som kombinerade en 1,6-liters turbofyra på 300 hk med tre elmotorer – vilket gav en samlad effekt på 420 hk. Toyota använder också kondensatorer till hybriddrivlinan till den LMP1-sportvagn som man ska tävla med på Le Mans i sommar.

När dessa sportbilsmodeller från BMW och Toyota ska nå ut till sina kunder nämns inte. Sannolikt ligger de två–tre år framåt i tiden men kanske får vi fler konceptbilar snart, exempelvis på Parissalongen i höst. BMW har även utlovat en ny konceptbil till lyxbilsutställningen ”Concorso d’Eleganza Villa d’Este” i slutet på maj.

 

Källa:

Autocar,BMW to launch hybrid sports car with Toyota

Annons
Annons
Rulla till toppen