Nu ska Cadillac ta över Europa igen – med nya CTS

Cadillac ska sno kunder från BMW 5-serie med nya CTS, som verkligen är helt ny. Thomas Berggren är imponerad. "De har inte bara plockat ihop grejer från hyllan", säger han.
Annons

Nu ska Cadillac ta över Europa igen – med nya CTS
Cadillac CTS är helt ny och får en turbomotor på 272 hästar. Priset hamnar på 469.000 kronor – dyrare än BMW 528i men billigare än 535i.
Nu ska Cadillac ta över Europa igen – med nya CTS
Cadillac CTS hamnar i samma storleksklass som BMW 5-serie.

Du har säkert hört det förut: här kommer en amerikansk bil som på allvar ska slå sig in i den europeiska premiumklassen. Men den här gången kan det verkligen lyckas. Thomas Berggren är i Portugal för att provköra nya Cadillac CTS.

”Det är en riktigt positiv upplevelse! General Motors har verkligen utvecklat en helt ny bil och inte bara plockat ihop grejer på hyllan. Det är roligt att konstatera att USA har lärt sig bygga bil!”, säger han.

• Vad kan vi förvänta oss på motorsidan?

”Det är både trevligt och tråkigt. Cadillac CTS får en 2,0-liters turbofyra på 272 hästar och det är en fantastiskt bra motor i sitt slag med mycket vridmoment på låga varv. Den gör ett jättebra jobb. Men tyvärr får vi inte hit V6-motorerna eller V-Sport-versionen, som har en V6-motor med dubbla turbo på 420 hästar. Den skulle man ju vilja köra!”

• Kan vi förvänta oss någon dieselmotor i CTS?

”När jag frågade utvecklingschefen såg han väldigt lurig ut. Han ville inte kommentera det. Det finns ju faktiskt flera dieselmotorer i GM-koncernen. Min gissning är att de gärna vill ha en CTS med dieselmotor i Europa, men att det tar tid.”

• Så vad kostar nya CTS?

”Från 469.000 kronor och den finns i fyra varianter.”

• Läs hela provkörningen av Cadillac CTS i nästa nummer av auto motor & sport.

Annons
Annons
Rulla till toppen