Vem köper Formel 1?

Vem kommer inom kort att köpa Formel 1, frågar sig vår sportredaktör Thomas Berggren – och han ger också ett svar i sin krönika.
Annons

Vem köper Formel 1?
Sportredaktör Thomas Berggren

Är såpoperan Formel 1 till salu igen? Och vem köper i så fall? Detta är dagsaktuella frågor som mycket diskret och helt utan allmän insyn diskuteras av F1-cheferna just nu. Frågan är vad svaren kommer att bli.

Som investeringsobjekt befinner sig Formel 1 idag på den tveksamma skalan. Sporten har sedan flera år haft stora problem att attrahera sponsorer och F1 har dessutom förlorat publik varje år. Märkligt nog tillhör F1-tsaren Bernie Ecclestone de personer som senaste tiden kritiserat Formel 1 offentligt.

Bernies angrepp på den sport där han själv är CEO har varit hårda och höjer knappast värdet på hans egna aktier i bolaget (5,6%). Snarare tvärtom. Att Formel 1 fortfarande är en krisbransch är uppenbart, inte minst när vi ser boksluten hos majoriteten av de elva F1-team som fortsätter att dansa kring den guldkalv som idag snarare verkar vara tillverkad av bly.

F1-teamen har rent ut sagt ett helvete att få verksamheten att gå ihop ekonomiskt, inte minst med tanke på årets pålaga i form av flerdubblade motorkostnader. Idag är leasingkostnaden för ett års användande av F1-motorer minst 200 miljoner dollar. Ferrari och Mercedes har egna motorer och Red Bull, McLaren samt Williams har inga bekymmer att betala. Men alla övriga team går back rejält. Och längst ner i pitlane är det fattigt värre.

Samtidigt råkar F1-sportens CEO Bernhard E. vara instämd till tysk domstol, anklagad för mutbrott. Och det företag som Bernie en gång sålde F1-rättigheterna till, CVC Capital med operativa dotterbolaget Delta Topco, har så sakta börjat frysa ut den 83-årige Ecclestone. Om en månad inleds rättegången i Tyskland och bedömare med lång erfarenhet tror inte att Bernie kan slingra sig undan den här gången.

Så vad gör ett riskkapitalbolag som CVC när VD:n för ett av deras (mest publika) dotterbolag riskerar att buras in? CVC har offentligt uttalat att de vill skiljas från både Bernie E samt Delta Topco (alltså F1). Den investeringen har hittills genererat tre, kanske fyra miljarder dollar i ren vinst men CVC har ägt F1 alldeles för länge redan.

Guldet är både bärgat och fonderat och pengarna brinner nu i byxfickan på CVC-bossen MacKensie, han vill snabbt investera miljarderna i nya klipp. Frågan är då bara vem som ska köpa CVC:s kontrollpost, för närvarande 35,5 procent av Delta Topco.

Ingen i F1-världen skulle bli ett dugg förvånad om köparen kommer att visa sig heta – Bernhard Ecclestone. I så fall vore det tredje gången Bernie köpte Formel 1. Idag är de CVC-ägda F1-rättigheterna värderade till kanske tre eller fyra miljarder dollar. Och även om Bernie E är stenrik lär inte ens hans tillgångar räcka riktigt.

Men han kan sannolikt räkna med hjälp. Red Bulls ägare Dietrich Mateschitz och/eller Ferraris boss Luca di Montezemolo kan säkert räcka ut en välvilligt hjälpande hand – självklart då mot ett visst inflytande i Delta Topco.

Hur nästa spännande del av denna realitysåpa långt uppe i den finansiella stratosfären avlöper får vi sannolikt snart veta mer om. Nästa avsnitt lär gissningsvis sändas – i slutet av maj?

Annons
Annons
Rulla till toppen