Snart kommer BMW Z2 – utmanar Mercedes A-klass

Kampen om cabköparna är igång – snart lanserar BMW en lillebror till Z4, samtidigt som Mercedes kontrar med A-klass Cabriolet. Vilken väljer du?
Annons

Snart kommer BMW Z2  – utmanar Mercedes A-klass
BMW planerar en kompakt roadster ett snäpp under Z4. Nya BMW Z2 blir framhjulsdriven för att spara pengar och öka vinstmarginalen. Illustration: Schulte Design
Snart kommer BMW Z2  – utmanar Mercedes A-klass
Du har väl inte glömt Z1 från 1989? BMW har experimenterat med små roadstermodeller tidigare. Med nedfällbara dörrar var Z1 coolast i stan.

När BMW lanserade Z3 var det en kompakt cabrioletmodell. Men när ersättaren Z4 dök upp växte modellen och blev betydligt större. Därför är det inte så konstigt att BMW nu planerar att täppa igen luckan med nya Z2.

Här kan vi visa en bild på hur vår illustratör tänker sig nya BMW Z2. Designen blir kompakt med korta överhäng och en läcker kilform. Fronten får stora luftintag och BMW-njurarna är bredare än någonsin.

BMW Z2 får ett relativt lågt instegspris – från 180.000 kronor – eftersom mycket av tekniken hämtas från befintliga modeller, nämligen Mini och BMW 2-serie Active Tourer. Därmed blir BMW Z2 framhjulsdriven.

Eftersom även motorerna kommer från Mini vet vi redan nu vad som hamnar under huven: en trecylindrig 1,5-litersmotor på 140 hästar och en fyrcylindrig 2,0-litersmotor på 190 hästar – båda med turbo. Toppmodellen kan få hela 300 hästar, skriver Autocar.

BMW Z2 blir ungefär lika lång och bred som en Volkswagen Polo, men förstås mycket lägre. För att hålla vikten nere kan BMW Z2 också få ett simpelt tygtak som dessutom fälls upp och ned manuellt.

Exakt när BMW Z2 börjar säljas är inte klart men preliminärt begår modellen sin premiär 2016.

Snart kommer BMW Z2  – utmanar Mercedes A-klass
Detaljerna om nya Mercedes A-klass Cabriolet är få, men precis som BMW Z2 blir den framhjulsdriven. Illustration: Schulte Design

Mercedes vill förstås inte vara sämre och planerar därför en cabrioletversion av A-klass. Här är detaljerna betydligt färre – modellen har ännu inte fått grönt ljus för serieproduktion.

A-klass Cabriolet blir framhjulsdriven, precis som BMW Z2, och får bensinmotorer på mellan 120 och 220 hästkrafter.

De nya cabbarna från BMW och Mercedes blir direkta konkurrenter till nya Mazda MX-5 Miata. Den är inte visad officiellt men Mazda har smygvisat tekniken och de första detaljerna.

Annons
Annons
Rulla till toppen