”Vi får aldrig några goda nyheter om Michael”

Gary Hartstein, tidigare chefsläkare inom Formel 1 och personlig vän till Michael Schumacher, befarar det värsta i sitt senaste blogginlägg. Efter mer än fem månaders nedsövning är det statistiskt sett en mycket dyster framtidsprognos för F1-stjärnan Schumacher. Enligt Gary Hartstein finns det fortfarande hopp om ett mirakel, men långvarig nedsövning slutar med döden i 25–30 procent av fallen.
Annons

”Vi får aldrig några goda nyheter om Michael”
Skidolyckan som inträffade den 29 december förra året verkade först rätt banal, men Michael Schumachers tillstånd försämrades snabbt. Nu har det nästan gått sex månader sedan olyckan och det har varit väldigt gles information om Michael Schumachers tillstånd.

I dagens blogginlägg, 4 juni, skriver den före detta chefsläkaren inom Formel 1 – Gary Hartstein – att han ska sluta skriva om Michael Schumacher. Anledningen är den flod av kommentarer som Hartsteins förra blogginlägg fick.

blogginlägget från 1 juni skrev Gary Hartstein att ”om det fanns goda nyheter om Michael hade vi fått reda på det”. Hartstein skriver att alla läkare som haft tillräckligt många patienter genom åren har upplevt oväntade mirakel där en person kunnat tillfriskna, mot alla odds. Men dessa mirakel är förtvivlat få.

I sitt blogginlägg visar Gary Hartstein ett diagram där man kan se fördelningen mellan tre möjliga prognoser efter en kraftig huvudskada som lett till medvetslöshet/nedsövning:

1) Uppvaknande.

2) Dödsfall.

3) Vegetativt tillstånd (levande, men inte mänskligt närvarande).

”Vi får aldrig några goda nyheter om Michael”
Gary Hartstein är inte hoppfull när det gäller Michael Schumachers chanser. Kanske kan vi bara vänta på ett mycket tråkigt pressmeddelande…

Efter sex månader av nedsövning planar kurvorna ut och chansen för ett uppvaknande stannar vid cirka 40 procent. För 25–30 procent av patienterna leder tillståndet till döden. Och för övriga väntar ett permanent, vegetativt tillstånd där de basala funktionerna finns kvar men patienten är inte mänskligt närvarande.

I princip ingen patient återhämtar sig – vaknar upp – efter ett år av vegetativt tillstånd. Och bland de som vaknar upp efter sex månaders medvetslöshet är det väldigt få som får tillbaka talet, kan gå eller ens klä på sig själva. Dessa patienter blir väldigt vårdkrävande men i Michael Schumachers fall finns det förstås resurser att möta det behovet.

Gary Hartstein avslutar sitt blogginlägg med en mycket dyster förutsägelse: ”Jag är rädd för – och nästan helt säker på – att vi aldrig får några goda nyheter om Michael. I det här läget fruktar jag snarare att vi får se familjen (Schumacher) lägga ut ett pressmeddelande…”

Den sista meningen syftar då på att familjen i framtiden kan tvingas meddela att Michael Schumacher har avlidit i sviterna av den skidolycka som inträffade den 29 december.

 

Källa:

Gary Hartstein:A Former F1 Doc Writes

Annons
Annons
Rulla till toppen