Coupékampen: Mercedes attackerar Audi A5 och VW

Merceces har upptäckt en lucka mellan coupémodellerna CLA och CLS. Snart kommer en helt ny modell – samtidigt som nya Audi A5 Sportback och Volkswagen CC lanseras.
Annons

Tänk att kunna sälja en snyggare version av en vanlig sedanmodell – till ett högre pris. Det receptet gillar biltillverkarna eftersom det ger klirr i kassan utan att modellerna kostar särskilt mycket att utveckla.

Ett typiskt exempel är Mercedes CLS, som nyligen också fick ett syskon i form av CLA. Men den baseras på A-klass, medan CLS hämtar tekniken under skalet från E-klass. Mercedes har alltså upptäckt en lucka i modellprogrammet som snabbt måste täppas till: en coupéversion av nya C-klass. Här kan vi visa de första illustrationerna.

Modellen får förmodligen heta Mercedes CLC. Modellnamnet har använts tidigare men nu handlar det alltså om en helt nyutvecklad bil med samma teknik och drivlinor som i C-klass. Vi kan därmed förvänta oss bensin- och dieselmotorer på mellan 156 och 306 hästkrafter, och kanske också en AMG-modell med den nya V8-motorn med dubbla turbo.

Coupékampen: Mercedes attackerar Audi A5 och VW
Om CLA är för liten och CLS är för stor kommer snart räddningen, i form av CLC. Mercedes lämnar ingen storleksklass orörd. Illustration: Schulte Design

Men det är inte tekniken och motorerna som blir huvudsaken i Mercedes CLC, utan designen. Till skillnad från vanliga C-klass får CLC en sluttande taklinje med snygg coupéprofil, en annorlunda front med större luftintag och ett omdesignat bakparti som hämtar designinspiration från S-klass Coupé.

Coupékampen: Mercedes attackerar Audi A5 och VW
Audi A5 Sportback tar inga stora steg designmässigt, men plattformen under coupékarossen är helt nyutvecklad. Illustration: Schulte Design

Men det finns ju fler utmanare än så. Audi är just nu i slutfasen av utvecklingen av nya A4, och självklart kommer den också i coupéformat med namnet A5. Fyradörrarscoupén A5 Sportback visas förmodligen upp officiellt 2016.

Audi A5 baseras, precis som nya A4, på plattformen MLB. Den ligger till grund för alla modeller från A4 upp till A8. Största fördelen är att bilen bantas med omkring 100 kilo. MLB-arkitekturen är förberedd för eldrift så det är inte otroligt att A5 Sportback också kommer som laddhybrid. 

Coupékampen: Mercedes attackerar Audi A5 och VW
Volkswagen visade nyligen upp åttonde generationen Passat och senare kommer också en fyradörrars coupéversion med namnet CC. Illustration: Schulte Design

Mercedes CLC och Audi A5 Sportback ger sig in i en intressant klass där också BMW 4-serie Gran Coupé ingår. Men även Volkswagen var ju tidigt ute med Passat CC, som senare döptes om till enbart CC, och i och med att Volkswagen nu visat upp åttonde generationen Passat kan vi också förvänta oss en helt ny CC.

Med hjälp av MQB-plattformen sparar Volkswagen omkring 80 kilo jämfört med dagens Passat, och det lär märkas även i CC-modellen. I övrigt väljer Volkswagen inte att röra om i grytan alltför mycket: CC är ett vinnande koncept och designen blir snarlik dagens modell. Under skalet blir dock nya Volkswagen CC lyxigare än idag med längre tillvalslista som bland annat innehåller head up-display, adaptiv farthållare med köassistent och 360-graderskamera.

Volkswagen Passat går att beställa med en ny prestandadiesel med dubbla turbo på 240 hästkrafter och 500 Nm, med både DSG-låda och fyrhjulsdrift. Den lär också komma till Volkswagen CC, som börjar säljas 2016.


Mercedes CLC – så skulle den kunna se ut

Illustrationer: Schulte Design

Coupékampen: Mercedes attackerar Audi A5 och VW
Coupékampen: Mercedes attackerar Audi A5 och VW
Coupékampen: Mercedes attackerar Audi A5 och VW
Coupékampen: Mercedes attackerar Audi A5 och VW
Annons
Annons
Rulla till toppen